HDP’li Bulut: Kürdistan’da tekrar bir kadın intihar dalgası görülüyor

13-06-2020
Rûdaw
Etiketler HDP Elif Bulut Kadına Karşı Şiddet
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - HDP İstanbul Eşbaşkanı Elif Bulut, Türkiye’de iktidarın kadına karşı şiddet uygulaynları cezalandırmak yerine “cesaret verdiğini” savunarak, “Kadınların savunulduğu mekanizmayı kaldırırsanız şiddet artar, kadına yönelik şiddet suçlularını cezaevinden çıkarırsanız cesaret vermiş olursunuz” dedi.

Rûdaw TV’de Hêvîdar Zana’nın sunduğu 17:00 bültenine konuk olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Eşbaşkanı Elif Bulut, dünyanın yer yerinde “erkeğin egemen olduğu bir sistemin hakim olduğunu” belirteek, “Erkek egemen sistem siyasetini, şiddetini ve çözüm yöntemlerini de kendi tarzıyla üretiyor. Kendi içerisinde de bir iktidar savaşı yürüten erkeklere karşı bugün kadınlar da ‘biz de varız’ diyerek du eşitlik arıyor” dedi. 

Bulut, “Kadınlar eşitliği için mücadele ettikçe ve bu sisteme karşı çıktıkça ölümler de devam ediyor. Erkeği, kadına karşı cesaretlendirilen bir sistem döngüsü içerisindeyiz” diye konuştu.

“Kadın cinayetleri gizleniyor”

Pandemi sürecinde Türkiye ve Kürt kentlerinde toplam 104 kadın cinayeti yaşandığı bilgisini aktaran Elif Bulut, “Bunlar bizim ulaşabildiğimiz kaynaklar. Çünkü bazı cinayetler gizleniyor. Özellikle Mayıs ayında 21 kadın cinayeti yaşanmış ama 18 tane de şüpheli kadın ölümü var. Bunlar doğal ölüm mü, intihar mı cinayet mi bilinmiyor. Özellikle son dönemlerde Kürdistan’da tekrar bir kadın intihar dalgası görülmeye başladı. İntihar etti denilen kadınların vücutlarında darp izleri tespit ediliyor. Son 10 günde 10 kadın öldürüldü ve bunlardan 5’i kayıtlara intihar veya şüpheli ölüm diye geçti” diye konuştu.

“Kadınların şiddete karşı durabileceği mekanizması elinden alınıyor”

Türkiye’de kadına karşı şiddet uygulayanların hak ettikleri cezalara çarptırılmadığını dile getiren HDP’li Bulut, şunları kaydetti:

“Ekonomik olarak kadının biraz daha özgürlüğünü elde etmiş olması, bir kadın hareketinden güç alarak kendi sözünü söyleyebilmesi dengesizliğe neden oluyor. Kadınlar erkeklerin bugüne kadar alıştığı hükmetme halinden çıkıyor. Öte yandan kadına karşı şiddette erkeğe cesaret veren bir iktidarla karşı karşıyayız. Kadın öldüren erkekler cezalandırılmıyor, ödül gibi cezalar alıyor, son infaz yasasıyla cinayet işleyen erkekler serbest bırakıldı. Cezaevinden çıkan erkekler gelip kadın ve çocukları öldürmeye devam etti.

Bunlar bir tarafı. Sosyal alanda da kadın şiddet gördüğünde onu koruyabilecek mekanizmalar yok. Kürdistan’da kayyum atandıkça belediyelerde ilk olarak kadın kurumları kapatılıyor. Kadın sığınma evleri kapatılıyor. Kadınların şiddete karşı durabileceği mekanizması elinden alınıyor ve dolayısıyla şiddet gördüğü evde yaşamaya devam ediyor ve ağır bedeller ödüyor. Kadınların savunulduğu mekanizmayı kaldırırsanız şiddet artar, kadına yönelik şiddet suçlarını cezaevinden çıkarırsanız cesaret vermiş olursunuz.” 

Elif Bulut, HDP’li belediyelere kayyum atanması ile kadın çalışmalarının durdurulduğuna dikkat çekerek, “Kadına yönelik en önemli çalışmalar belediyelerimizin kadın çalışmalarıydı. Onlar kayyum darbesi ile duruduruldu. Şimdi parti bünyesinde yürüttüğümüz çalışmalar var. Aynı zamanda kadın derneklerinin yürüttüğü çalışmalar var. Fakat en son Rosa Kadın Derneği’ne bir müdahale oldu. Bu şekilde aslında kadınların elini bağlıyorlar. Kadın örgütlenmesinin önüne geçmeye çalışıyorlar” dedi

“HDP zamanda bir kadın partisidir”

HDP Kadın Meclisleri çalışmalarına değinen Bulut, “Dört hafta sürecek yeni bir kampanya başlattık. İlk haftası ‘Çocuk İstismar Yasası’’na ilişkindi. Tecavüzcüsüyle evlendirilme yasası dediğimi bu yasayı Meclis’e getirmeye çalışıyorlar. İnfaz yasası ile gündeme getirdiler. Bu hafta bu konuya ilişkin sokaklarda açıklamalar, çalışmalar yapıyoruz. Bu sonra İnfaz Yasası’na karşı, sonra kayyum ve kadına yönelik şiddet konularını da tekrar gündemleştireceğiz” diye konuştu.

Parti olarak kadına karşı şiddet konusunda hassas olduklarını, parti içerisinde de böyle bir yola başvuranların uzaklaştırıldığını ifade eden Elif Bulut, “Biz parti olarak bu konuda sürekli eğitim çalışmaları yapıyoruz. Çünkü bu mesele partili olmaktan ziyade biraz da erkek meselesi. Partiye girdiğinizde kadına yaklaşım konusunda kendisniz değiştirip, dönüştürmelisiniz. HDP aynı zamanda bir kadın partisidir” dedi.

Son 2 haftada Kürt kentlerinde 7 kadın öldürüldü

26 Mayıs’ta Ağrı’da 6 çocuk annesi Güzel Koçyiğit yaşamına son verdiği iddia edildi.

31 Mayıs’ta Mardin’in Nusaybin ilçesinde yaşayan Zehra Yalçın evinde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaralı bulundu, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

1 Haziran’da Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Koçhisar Mahallesi’nde Sabahat Oral şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.

3 Haziran’da Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Karaağaç köyünde Hatice Çankaya, şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.

6 Haziran’da Mardin Midyat’a bağlı Barıştepe (Selhe) Mahallesi’nde yaşayan Şenaz Ürün (19), şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.

8 Haziran’da Maraş’ın Elbistan ilçesinde Fırat Gültekin ve Hüseyin Şahin arasındaki kavgada, Hüseyin Şahin’in evli olduğu Edanur Şahin (26) katledildi.

10 Haziran’da Elazığ’da Ali A., boşanma aşamasında olduğu Aslıhan A.’yı öldürdü.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli