VİDEO - Demirtaş: TRT Şeş kıymetli!

13-05-2015
RÛDAW
Rûdaw
Rûdaw
A+ A-

Haber Merkezi - HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, “TRT Şeş de çok önemsiz değil, kıymetli işlerdir” dedi.

 

Demirtaş, NTV televizyonunda genel seçime dair soruları yanıtladı.

 

Milli Eğitim Bakanı’nin, “Kürt çocuklarına Türkçeyi çok güzel öğretiyoruz. Şakır şakır bakın HDP milletvekillerine yola çıkarak ölçün. Öğretmeye kalkmadığımız için öğretiyoruz. Tenefüste oynarken güreşirken şakalaşırken öğreniyorlar. Yabancı dil böyle öğrenilir'' sözleri hatırlatılarak, “Siz Türkçeyi güreşirken mi öğrendiniz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

 

“Evet ben hatırlıyorum ilkokul 3'üncü sınıfta tenefüste güreşiyorduk. Doğru tabii, canım biz hepimiz güreşe güreşe o süre zarfında Türkçemizi geliştirdik. Kendisi çok iyi güreşememiş demek ki. O da güreşmiş olsaydı bizim kadar iyi olurdu Türkçesi.”

 

Türkçe’nin Kürtler’e zorla ve yasa gereği öğretildiğini, anadilde eğitimin bugün bile yasak olduğunu iafade eden HDP Eşbaşkanı, şöyle devam etti:

 

“12 Eylül'ün işkence yöntemiydi; Türkçe konuş çok konuş. Ortada bir dil katliamı var. Bu dili ana dil olarak kabul etmiyorsunuz. TRT Şeş de çok önemsiz değil, kıymetli işlerdir. Ben pişman değilim ana dilimi Türkçe kadar konuşamamaktan utanıyorum. Ben Zazayım keşke Zazacayı Türkçe kadar konuşabilsem. Kürtler 100 yıldır devlette güreşiyorlar, kendi anadillerini kazanabilmek için.”

 

Barajı geçmezse bırakacak mı?

 

İngiltere’de genel seçimler sonrası düşük oy alan muhalefet partilerinin liderlerinin istifa ettiği hatırlatılan Demirtaş, “Türkiye’de de böyle bir tartışma var. Siz bu tartışmaya var mısınız?” sorusunu olumlu yanıtladı.

 

Demirtaş, “Eğer ben eşbaşkan olarak parti programımı anlatmayı ve toplumu ikna etmeyi başaramamışsam, benim hatamdan dolayı partim barajı aşamamışsa 7 Haziran akşamı kesinlikle görevi bırakırım” diye konuştu.

 

Selahattin Demirtaş’a, partisinin barajı aşması halinde koalisyon ihtimallerinin konuşulduğu hatırlatıldı. Barajı aşacaklarına inandığını belirten Demirtaş şunları söyledi:

 

“Birinci parti ikinci partiye gidecek, muhtemelen CHP olacak bu. CHP ile AKP anlaşır mı bilemiyorum. Bizim AKP ile ortak hükümet programında anlaşmamız neredeyse imkansızdır. Çok farklı şeyler söylüyoruz çünkü. Çok, çok zor.”

 

Demirtaş, CHP-MHP hükümetine destek verip vermeyecekleri sorusuna ise, “O da çok zor bir seçenektir. İlkeleri buluşturmak çok zordur. HDP, bütün Türkiye toplumuna karşı sorumluluk duyan bir partidir” dedi.

 

Oluşacak hükümetin yeni bir sivil anayasa yapma sözü vermesi gerektiğini söyleyen Demirtaş, “Yeni hükümet barajı derhal kaldırmalıdır” diye konuştu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli