AK Parti’li Miroğlu HDP’den ‘net tutum’ istedi

13-04-2015
İnan Gedik
A+ A-

Ankara (Rûdaw) – AK Parti Mardin milletvekili adayı Orhan Miroğlu, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) net bir tutum koymaması durumunda Ağrı’daki gibi provokasyonlar yaşanabileceğini söyledi

 

İsmi uzun süredir AK Parti’den milletvekili adayı olarak geçen Miroğlu, Mardin’den liste başı oldu. Bunun kendisi için sürpriz olmadığını belirten Miroğlu, başvuru yaparken yer ısrarı olmadığını ama Mardinli olduğu için böyle bir teklifi de severek kabul ettiğini söyledi.

 

Aday listeleri açıklandıktan sonra Diyarbakır adayı Abdurrahman Kurt ile Batman adayı Mehmet Emin Ekmen adaylıktan çekilmişti. Miroğlu iki adayın da tavrını doğru bulmadığını ve ikisinin de parlamentoda olmaları gerektiğini söyledi.

 

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, “savaşa değil seçime gidiyoruz” diyerek ılımlı bir seçim kampanyası yapacağının sinyallerini vermişti. Bunun hemen ardından Ağrı’daki PKK gerillaları ile askerler arasında çatışma yaşanmıştı. Miroğlu, bu gelişmeleri de şöyle değerlendirdi:

 

“HDP’nin böyle bir tutum izlemesi, hem kendisine, hem de herkese kazandırır. Ama Ağrı’da yaşanan olaylar, HDP’nin bu tutumuna rağmen başka provokasyonların ve farklı tutumların olabileceğini gösteriyor. HDP, bu provokasyonların yaşanmaması için net bir tavır koymazsa, korkarım başkalarını da yaşarız.”

 

 AK Parti açısından durumun net olduğunu ifade eden Orhan Miroğlu,  “Çözüm süreci ve yeni anayasayı hedefleyen bir çalışma yürüteceğiz. Hiçbir şekilde şiddet ve şiddete en ufak bir tolerans istemiyoruz” dedi.

 

Miroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kürt sorunu yoktur, Kürt kardeşlerimin sorunu vardır” sözünü “inkarın bittiğini ifade etmek” anlamında kullandığını belirterek, şöyle devam etti:

 

 “Kürt sorunu dediğimiz sorun, kabul etmek gerekirse, daha düne kadar bir inkar ve yok soyma sorunuydu. İnkar süreci bitti. Ama inkarın doğurduğu sorunlar devam ediyor. Mesela PKK sorunu var. Silahsızlanma ve sonrasında da demokratik sürece katılım sorunu var.”

 

Kürtler’in yaşadığı farklı ülkelerde sorunun farklı çözümleri gerekli kıldığını ifade eden Miroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Irak’ta bu sorun federal bir çözümü gerekli kıldı. Suriye ve İran’da da muhtemelen bu olacaktır. Ama Türkiye şartlarında bana göre Kürt sorunu, özel bir statü veya ayrılma değil, demokrasi sorunudur. Kendi siyasi hikayemle on yıl önce düzen partilerinde politika yapmam mümkün olmazdı. Ama tamamen Kürt siyasi alanında oluşmuş bu siyasi hikayemle AK Parti’de olabiliyorsam, bunun bir tek nedeni var: Zamanın ruhu ve değişim.”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli