Abdüllatif Şener açık kapı bıraktı: İttifak seçim arifesinde tam şekillenmiş olacak

13-02-2022
Rûdaw
Foto: Rudaw Grafik
Foto: Rudaw Grafik
Etiketler Abdüllatif Şener Millet İttifakı Muhalefet HDP CHP
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, içlerinde HDP’nin yer almadığı 6 muhalefet partisinin başlattığı güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş çalışmasını ve çalışmada neden HPD’nin yer almadığını Rûdaw canlı yayınında değerlendirdi.

Dün Ankara'da Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti liderleri, bir süredir Türkiye'nin siyasi gündeminde olan bir toplantı yaptı.

5 saat 15 dakika süren toplantıya katılan liderler yaptıkları ortak açıklamada, 28 Şubat'ta bir mutabakat metni ilen edeceklerini bildirdiler.

CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, 6 siyasi partinin bir araya gelmesinin Türkiye siyaseti açısından tarihi önemde olduğunu ifade etti.

Bir araya gelen partilerin “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi”nin ülke sorunlarına çözüm olmayacağını ve “güçlendirilmiş parlamenter sistem” üzerinde mutabakata vardıklarını ilan ettiklerini, bunun da ittifak çalışmasının amacına ulaştığı yönünde olumlu bir tablo ortaya çıkardığını ifade etti.

Şener CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun partilerin bir araya gelmesi için özel bir çaba sergilediğini kaydetti:

“6 Partinin bir araya gelmiş olması önemlidir. Bildiğiniz gibi Türkiye'deki mevcut iktidarın değiştirilmesi amacıyla daha önce başlayan ittifak yavaş yavaş gelişmektedir. Daha önce CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti ve Saadet Partisi bir ittifak çalışmasını devam ettirmişlerdi. Şimdi bu toplantıyla birlikte buna DEVA Partisi ve Gelecek Partisi de dahil oldular. 6 partiye ulaşan bir ittifak ortaya çıktı, bu son derece önemlidir.  Zaten bunu tarihi bir gün olarak değerlendirmişlerdir. Bunun bir ittifaka dönüştürülmesi için Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu çaba harcamaktadır. Ve nitekim dünkü manzara bu ittifak çabasının 6 partiyi kapsayacak şekilde genişlediği kararlılığını ortaya çıkarmıştır. Bu bakımdan önemlidir. 6 parti uzlaştığı en önemli konu Türkiye'de şu anda yürürlükte bulunan Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi olarak isimlendirilen sistemin Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılamadığı, sorunlarını çözmediği ve Türkiye'nin demokratik niteliğini ortadan kaldırdı görüşüdür. Buna bağlı güçlendirilmiş parlamenter demokrasiye geçiş konusunda 6 parti anlaşmışlardır. Bu konuda bir mutabakat metni yani; nasıl bir değişiklik olacak, güçlendirilmiş parlamenter demokrasi ne anlama geliyor, bununla ilgili yapılacak değişikliklerin ana özellikleri ne olacak?..  Bu konuda çalışmaların sürdüğünü ifade etmişlerdir.  Bu mutabakat metninin 28 Şubat 2022 tarihinde halkla, kamuoyu ile paylaşılacağı açıklanmıştır. En temel konu budur biliyorsunuz.

“Bu ittifakın daha da genişleyeceğini bile düşünebiliriz”

Abdüllatif Şener, HDP’nin neden bu toplantıya dahil edilmediği hakkında ise şöyle konuştu:

“Her partinin kendine özgü görüşleri, düşünceleri var. Aynı şekilde her partinin toplumda seçmenleri var. Bu bakımdan bütün partileri hadi hep birlikte ittifak yapıyoruz diye bir araya getirmenin zaman zaman güçlükleri ortaya çıkar. Birliktelikle elde edilmeye çalışılan sonuçlara da zarar verir. Bu bakımdan her ne kadar bir araya gelen liderler bu ittifakın genişlemesinin faydalı olduğu kanaatinde ise de bugün itibariyle 6 parti bir araya gelmiştir. Gerekli açıklamalarını yapmışlardır. Yapmış oldukları açıklamada güçlendirilmiş parlamenter sistem vardır. Ama bunun ötesinde daha sonraki dönemlerde insan haklarına dayalı, demokrasiye dayalı, özgürlüklerin genişletilmesine dayalı, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği normları çerçevesinde temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınmasına dair bir ortak kanaat ilan edilmiştir. Bu ittifakın daha da genişleyeceğini bile düşünebiliriz ama bugün itibariyle 6 parti bir araya gelmiştir diye ifade etmek lazım.”

“Bir araya gelmek istediğinizde başka partilerle aranızda ihtilaf ortaya çıkabilir”

Dünkü yuvarlak masada bir araya gelen partilerin oy oralarına bakıldığında 4 partinin yüzde 2’leri bile geçemediği ancak yüzde10-13 bandında oy alan HDP’nin ittifak dışında bırakıldığı, bunun da ne tür sonuçlara yol açacağı sorulan Şener, mevcut ittifakın seçimlere kısa süre kala genişleme ihtimali  bulunduğunu ifade ederek şöyle devam etti:

“Seçmenin eğilimleri ile ilgili kamuoyunda değişik çalışmalar yapılmaktadır. Bu araştırmalarda partilerin temsil ettiği seçmen tabanlarının oy oranları belirlenmektedir. Buna göre nasıl bir birliktelik, nasıl bir duruş alınacağı da hesaplanmaktadır elbette. Ama bazen öyle durumlar ortaya çıkar ki bir araya gelmek istediğinizde başka partilerle aranızda bir ihtilaf ortaya çıkabilir, kırılmalar olabilir, kopmalar ortaya çıkabilir. Bunun için ittifaklar süreci hele ki ikiden fazla partinin bir araya geldiği ittifaklar sürecini çok temkinli, ihtiyatlı, sağlam temellere oturacak şekilde genişletmek lazım. Bunun için de hemen bir fotoğrafa bakıp da şu dışarıda kalmış, bu içeride içeriye alınmış diye değerlendirmemek gerektiğini düşünüyorum. HDP 6 milyonun üzerinde oy almış bir partidir. Elbette bu ülkede tek bir vatandaşımızın bile oyu değerlidir, anlamlıdır. Türkiye'deki iktidarın meşruiyetinin kaynağıdır. Bu nedenle 6 milyon oya ulaşmış bir partinin oylarının değerli olduğu da ortadadır. Ancak belirttiğim gibi bir partinin dışarıda tutulması onun yok sayıldığı anlamına gelmez. Cumhuriyet Halk Partisi'nin temel ilkesi şudur:  Türkiye'de hiçbir partinin sadece belli bir seçmen grubunun oyuna talip olamaz.  Cumhuriyet Halk Partisi de bunu açıkça ifade eder. Biz seçmeninin yüzde 50’sine değil yüzde 100'üne hitap ediyoruz demektedir.  Yani bütün seçmene hitap eden bir siyasi ilkeyi benimsemiştir. Dolayısıyla  parti olarak ittifaklar bu çerçevede şekilleniyor ama daha önce AK Parti'ye oy vermiş olan seçmenin oylarına da talibiz. İttifakın içerisinde yer alacak olan partilerin oluşturulmasını ise zamana bırakmak gerektiği kanaatindeyim. Ben, zamanla, seçim arifesinde bu ittifakın tam şekillenmiş hali ortaya çıkacak (diye düşünüyorum).”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli