Davutoğlu: Türklerin de Kürtçe öğrenmesi gerekiyor

Erbil (Rûdaw)- Ahmet Davutoğlu, Kürtçe seçmeli dersleri yaygınlaştıracaklarını belirterek, “Türklerin de Kürtçe öğrenmesi gerekiyor” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, bugün partisinin “İstanbul Basın Buluşması” programı çerçevesinde basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Burada Rûdaw muhabirinin Kürtçe seçmeli derslere yönelik sorusunu yanıtlayan Davutoğlu, “Kürtçe seçmeli ders konusu, bu benim özel önem verdiğim bir konudur. Kürtçenin eğitimde kullanılması konusunu parti programına yazan ilk parti biziz” diye konuştu.

Davutoğlu, Rûdaw muhabirinin sorusuna verdiği yanıtın devamında ise şu ifadeleri kullandı:

“Geçen sene bunun için özel bir kampanyayla Van il başkanımız Kürtçe seçmeli dersi almaları çağrısında bulundu öğrencilere. Ben de bir tweet ile bugün o çağlarda olsam Kürtçe öğrenmek üzere...

“Kürtçe de bu toprakların ve bizim aziz bir dilimizdir”

Kürtçe illa Kürtlere değil, Kürtler zaten Kürtçeyi biliyor. Türklerin de Kürtçe öğrenmesi gerektiğini ifade ettim çünkü Türkçe gibi Kürtçe de bu toprakların ve bizim aziz bir dilimizdir.

“AK Parti, Bahçeli ve Perinçek’ten korkuyor”

Maalesef AK Parti iktidarı vaktinde bizim de içerisinde olduğumuz reformları, bir tanesi de Kürtçe öğretmeni yetiştirme ve Kürtçeyi yaygınlaştırma, şeklen sürdürüyor. Bahçeli korkusunda, Perinçek korkusundan devam ettiremiyor.

“Kürtçe öğretmeni yetiştirecek bölümler kapatıldı”

Ders var ama Kürtçe öğretmeni yetiştirilmiyor. Kürtçe öğretmeni yetiştirecek Artuklu Üniversitesindeki bölümler kapatıldı.

“Geldiğimizde Kürtçeye gereken hürmet gösterilecek”

Geldiğimizde Kürtçeye bu toprakların has dili olarak gereken hürmet gösterilecek, seçmeli ders uygulaması yaygınlaştırılacak, kimse de Kürtçe konuşmak ya da herhangi bir dil... Biliyorsunuz Çerkezce konuşan gençlere nahoş bir şey yaşatılmıştı.

Bütün diller bizim için mukaddestir çünkü diller Allah’ın insanlara bir lütfudur, nimetidir, hepsine saygı gösteren bir anlayışı hakim edeceğiz.”