Ciwan Haco'dan 'Kürtçe ders' yorumu: Bizimle dalga geçiyorlar!
Erbil (Rûdaw) – Türkiye’de orta dereceli okullarda seçmeli dersler arasında Kürtçenin tercih edilmesi için başlatılan kampanya dolayısıyla Rûdaw TV’ye konuşan dünyaca ünlü Kürt sanatçı Ciwan Haco, Kürtçe seçmeli dersin değerlendirilmesi gereken bir imkan olduğunu ancak asıl olarak Kürt anne ve babaların evlerinde çocuklarıyla Kürtçe konuşması gerektiğini söyledi. Öte yandan Haco, "Doğrusu ben bunun bir kandırmaca olduğunu düşünüyorum. Bizimle dalga geçiyorlar. 100 yıldır bizimle dalga geçiyorlar. Bugün de dalga geçiyorlar. Onlar da anlamını biliyorlar dilin. Dil hakkını verdiklerinde her şeyi vermiş oluyorlar" ifadeleriyle eleştirel görüşünü dile getirdi.
Ciwan Haco “Ben şimdi Avrupa'dayım, iki kızım var. Onlarla Kürtçe konuşuyorum. Kürdistan'da da yaşamıyorum. Diyarbakır'da, Dersim’de değilim. Kilometrelerce vatandan uzaktayım ancak çocuklarımla Kürtçe konuşuyorum. Bizim bu dili korumamız gerekiyor devletin değil” dedi.
Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı okullarda (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamında, Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçeleri seçmeli dersler arasında yer alıyor.
İlköğretimde, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında seçmeli derslerin tercih süreci başladı. Öğrenciler 20 Ocak’a kadar başvuru yapabilecek.
“Anne babalar çocuklarını bu dersleri seçmesi için teşvik etmeli”
Rûdaw, Kürtçe seçmeli dersler konusunda uzmanlar, öğretmenler, aileler ve öğrencilerin görüşlerine ve Kürt öğrencilerin bu dersi seçmesi için yürütülen kampanyayı takip ediyor.
Rûdaw TV İstanbul stüdyosunda Rawin Sterk’in sunduğu programa bağlanan Ciwan Haco, “Türkiye'de okullarda artık Kürtçe ders verilebileceği haberini ilk duyduğunuzda neler hissettiniz ve devam eden bu kampanya hakkında ne düşünüyorsunuz” sorusuna cevaben, “Ben de her Kürt gibi şunu söylüyorum: Kürt dili için hangi fırsat varsa bunun değerlendirilmesi gerekir. Bir çok kez ‘dil her şeydir’ diyoruz, doğru. Sahiden de öyledir, dil her şeydir; yani kimliktir, ülkedir, coğrafyadır, giydiğiniz kıyafetlerdir, müziktir, aşktır. Her millet kendi diliyle tanınıyor, dil varsa milletler yaşıyor, kalıcı oluyor yoksa kalmıyor. Yani önemi çok fazla, bu bir fırsat. Kürtlerin bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerekiyor. Bu dersin seçilmesi gerekir. Anne babalar çocuklarını bu dersleri seçmesi için teşvik etmeli” dedi.
“100 yıldır bizimle dalga geçiyorlar”
Fakat bu imkana rağmen devlete güvenmediğini ve Kürçeyi koruyup yaşatmak için asıl olarak Kürtlere iş düştüğünü belirten Ciwan Haco, “Türk devletine güvenmiyorum, inanmıyorum. Türk devleti bu meselede ciddi değil. Eğer Türk devleti bu meselede ciddi ise anayasada Kürtçenin resmi dil olduğunun yazılması gerekir. Eğer bu söylenirse o zaman doğrudur diyeceğiz ve onlara inanacağız. Türk devleti birçok kere bizi kandırmış. Doğrusu ben bunun bir kandırmaca olduğunu düşünüyorum. Bizimle dalga geçiyorlar. 100 yıldır bizimle dalga geçiyorlar. Bugün de dalga geçiyorlar. Onlar da anlamını biliyorlar dilin. Dil hakkını verdiklerinde her şeyi vermiş oluyorlar. Çünkü dil her şeydir. Yani 33 milyon Kürtle dalga geçiyorlar; artık buna dur dememiz gerekiyor. Kürt halkının da aydınları var, bilgeleri var, eskiden kalma Kürtler değiliz artık. Kürtler artık köylü bir toplum değil. Burada şunu sormak gerekiyor: Biz Kürtler olarak ne yapmalıyız?” diye konuştu.
“Kilometrelerce vatandan uzaktayım ama çocuklarımla Kürtçe konuşuyorum”
Sorduğu soruya cevap veren sanatçı Haco şöyle devam etti:
“Çok kolay bir şey var. En kolayı anne babaların evlerinde çocukları ile Kürtçe konuşmalarıdır. Ondan daha kolay bir şey yok. Eğer bunu yaparsak dilimiz ölmez. Her Kürt bunu yapabilir. Evet doğru Türk devleti bu dile karşı sistematik bir savaş yürüttü ama asimilasyona karşı biz Kürtlerin çocuklarımızla Kürtçe konuşması gerekiyor. Ben şimdi Avrupa'dayım iki kızım var. Ben onlarla Kürtçe konuşuyorum. Kürdistan'da da yaşamıyorum. Diyarbakır'da, Dersim’de değilim. Kilometrelerce vatandan uzaktayım ancak çocuklarımla Kürtçe konuşuyorum. Bizim bu dili korumamız gerekiyor devletin değil. Türk devleti bunu yapmaz. Türk devleti Kürtçeyi öldürmek istiyor. Kendi dilinizle konuşun. Çocuklarınızla Kürtçe konuşun Türkçe Konuşmayın, artık yeter, mesajım budur.”