Ankara (Rûdaw) - Suriye’deki iç savaştan dolayı Türkiye’ye sığınanlar, ülke nüfusunun yüzde 2.5’ine tekabül ederken, bazı sınır kentlerinde demografik yapının değiştiği saptandı.
Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) ve Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) tarafından hazırlanan raporda sorunun sosyal, siyasal ve ekonomik boyutu olan bir uyum ve güvenlik meselesine dönüştüğü belirtilerek buna göre önlem alınması istendi.
“Suriyeli Mültecilerin Türkiye'ye Etkileri” adlı raporda, Kasım 2014’te Türkiye’de resmi rakamlara göre 1.6 milyon resmi olmayan rakamlara göre ise 2 milyonun üzerinde Suriyeli göçmenin yaşadığı belirtildi. Bu rakam Türkiye’nin resmi rakamlara göre nüfusunun yüzde 2.1’ini, resmi olmayan rakamlara göre de yüzde 2.5’ini oluşturuyor.
Kamplardan hastanelere 500 binin üzerinde hasta sevk edildi. Türkiye'de ameliyat edilen hasta sayısı ise 200 bini aştı. Türkiye’de 35 bin Suriyeli doğumu gerçekleşti.
4,5 milyar lira harcandı
Türkiye Nisan 2011-Kasım 2014 döneminde göçmenler için 4,5 milyar dolar harcama yaptı.
Raporun Suriyeli sığınmacıların yarattığı “toplumsal etkiler” bölümünde dil, kültür ve yaşam tarzı farklılıkları toplumsal uyumu güçleştirdiği belirtildi. Yerel halk arasında çok eşliliğin yaygınlaştığı ve buna bağlı olarak boşanma oranları arttığı tespiti yapılan raporda, şöyle denildi:
“Etnik ve mezhepsel kutuplaşmayı tetikleyebilecek zemin oluşuyor. Bazı sınır illerinde demografik yapı değişiyor ve bu değişimin kaygı yaratıyor.”
Rapor, sığınmacıların Türkiye'ye ekonomik etkilerini de gözler önüne serdi. Kiralarda artış gözlendiği ve kiralık ev bulmanın giderek zorlaştığı ifade edilen raporda sınır illerinde enflasyon artışı yaşandığı ve kaçak işçi çalıştırma yaygınlaştığı tespitinde bulunuldu.
ORSAM ve TESEV’in raporunda yerel halk arasında Suriyeliler'in asayişi bozduğu yönünde bir söylem oluşmasına karşın, karıştıkları adli olayların oranının son derece düşük olduğu ifade edildi.
“En ciddi güvenlik riski yerel halk arasında var olan tepkinin bir provokasyon neticesinde şiddet içeren kitlesel tepkiye dönüşmesi ihtimali” deniler raporda, sınıra yakın yerleşim alanlarında yaşayan yerel nüfusun kendilerini terör saldırılarına açık hissettikleri kaydedildi.
Durum iyileşse bile
Suriyelilerin uzun süre Türkiye'de kalacağı ve önemli kısmının Suriye'de güvenlik durumu iyileşse dahi Türkiye'de yaşamaya devam edeceği göz önüne alınarak önlem alınması istenen raporda öneriler ise şöyle sıralandı:
-Yerel halkın tepkisini önlemeyi de içeren geniş kapsamlı Suriyeli mülteci politikasının hayata geçirilmeli.
-Entegrasyon sürecinin başarılı yönetilmesi uzun vadede toplumsal zenginliğe, çok kültürlü yapının gelişmesine katkı sağlar.
-Yerel halkın güvenlik kaygısının da azaltılması için Suriyeliler kayıt altına alınmalı.
-Suriyeli doktorların çalışmasının önü açılmalı.
-Türkiye kamuoyu Suriyelilere alıştırılmalı, Suriyeli algısı düzeltilmeli.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın