Kürt kültürü Adana’da önemli bir etkiye sahip

Ankara (Rûdaw) – Adana, son yıllarda Kürt nüfusun arttığı şehirlerden biri. İstatistiklere göre Adana’da 2 milyon 270 bin kişi yaşıyor. Kentin nüfusunun yüzde 20'sinden fazlası ise Kürt vatandaşlardan oluşuyor. Kürt nüfusun fazlalığı, Kürtlerin kültürleriyle Adana’ya etkide bulunmasına neden oluyor.

Ankara’da düzenlenen “Adana Tanıtım Günleri”ne katılan bir Kürt olan Sedat Kağıt, "Kürtlerde kebap var ve buna ‘Adana kebabı’ diyorlar ama biz biliyoruz ki bu kebap aslında Kürtlere ait. Başka çeşit kebaplar da var, onlar da Araplara ait. Ciğer kebabı mesela Kürtlere ait. Dolma mesela.. Bu da Kürtlere ait. Biz de yemek çeşitlerimizi Ankara'ya getirdik” diye konuştu.

Adana Kürtleri bayram ve şenliklere kültürlerini yansıtıyor ama onlara göre Kürtlerin birçok yemeği  Araplar ya da Türkler adına kayıt altına alınmış.

Adanalı bir Kürt olan Murat Elban, "Kürtçe hûr ve rûwî deriz, şîlav deriz… Adana’da şirdan, mumbar, işkembe derler ama bunların Kürtlere ait olduğunu çok iyi biliyoruz. Herkes bilir ama sahiplenmez. Sahip çıkarsak kimse ‘bizimdir’ diyemez” ifadelerini kullandı.

Adanalılarla Dayanışma Derneği Başkanı Yunus Sakarya da Kürt kültürünün Adana üzerindeki etkisini kabul ederek şöyle konuştu:

“Türkiye'nin doğusundan gelenler (Kürtler) kültürlerini şehrimize getiriyor. Biz onların kültürüne karşı değiliz ama kültürümüze katılmalarını istiyoruz. Bunu da zorla yapmıyoruz. Türkiye'de hepimiz kardeşiz.”

Adana’daki Kürtlerin çoğu, Mardin, Hakkari, Urfa ve Diyarbakır’dan göçme. Çoğunluğu çiftçilik yapıyor ya da işçilikle geçiniyor.