GGC’den ‘etki ajanlığı’ düzenlemesine tepki: Basın özgürlüğü tehlikede!
Haber Merkezi - Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti kamuoyunda “etki ajanlığı” olarak bilinen düzenlemenin “basın özgürlüğünü ciddi anlamda tehlikeye soktuğu” uyarısında bulunarak tüm basın kuruluşlarını ve sivil toplum örgütlerini, basın özgürlüğünü savunmak adına düzenlemenin ülke gündeminden çıkarılması için çaba göstermeye çağırdı.
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, Türk Ceza Kanunu’ndaki “casusluk” suçunun kapsamını genişleten ve kamuoyunda “etki ajanlığı” olarak bilinen düzenlemenin de içinde yer aldığı Noterlik Yasa Teklifinin bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşüleceği hatırlatıldı.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
“En başından beri içerdiği muğlak ifadeler nedeniyle endişeyle karşıladığımız düzenleme gazetecilik faaliyetlerini ciddi tehlikelerle karşı karşıya bırakacak ve basın özgürlüğüne büyük bir darbe vuracaktır.
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti olarak, kamuoyunda ‘etki ajanlığı’ olarak bilinen düzenlemenin yeniden gündeme getirilmesine yönelik kaygılarımız vardır.
‘Etki ajanlığı’ kavramının ceza kanununa eklenmesi, gazetecilerin çalışmalarını hukuki belirsizliklerle suç haline getirebilecek tehlikeli bir adım olarak karşımıza çıkmaktadır. Düzenlemede geçen ‘iç ve dış siyasal yararlar aleyhine’, ‘yabancı organizasyonlar’ ve ‘savaş etkinlikleri’ gibi belirsiz ifadeler, gazetecilerin kamuoyunu bilgilendirme görevlerini ciddi şekilde engelleyebilir ve eleştirel gazetecilik faaliyetlerini doğrudan hedef alabilecek bir zemin oluşturabilir.
Gazetecilik; kamuoyunu bilgilendirme, denetleme ve halkın bilgiye erişim hakkını koruma görevi üstlenen bir meslektir. Bu düzenleme, halkın doğru bilgiye ulaşmasını ve basının özgürce çalışmasını tehdit etmekte, hukuki belirsizliklerle dolu bir alan yaratarak basını susturmayı amaçlamaktadır. Böylesi bir girişim, Türkiye’de demokrasinin temelini oluşturan basın özgürlüğüne ağır bir darbe vuracaktır.”
“Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti olarak, ‘etki ajanlığı’ düzenlemesinin basın özgürlüğünü ciddi anlamda tehlikeye soktuğunu bir kez daha vurguluyor, tüm basın kuruluşlarını ve sivil toplum örgütlerini, basın özgürlüğünü savunmak adına bu düzenlemenin ülke gündeminden çıkarılması için çaba göstermeye davet ediyoruz” denilen açıklamada, “Özgür basın, demokratik bir toplumun en temel güvencesidir ve bu özgürlüğün korunması hepimizin sorumluluğundadır” ifadelerine yer verildi.