30 yıl hapis yattılar ama ‘elektriği tasarruflu kullanmadıkları’ gerekçesiyle tahliyeleri engellendi

12-10-2023
Etiketler Tutuklu 30 yıl İnfaz Cezaevi
A+ A-

Haber Merkezi –  30 yıldır tutuklu bulunan Nizam Algünerhan, Seyfettin Bahar ve Nevzat Öztürk Bolu F Tipi Kapalı Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden tahliye edildi. 

30 yıllık infaz sürelerini dolduran tutukluların tahliyeleri, İdare ve Gözlem Kurulu (İGK) tarafından birçok kez ertelendi.

Son ertlemelerin ardından Nizam Algünerhan, Seyfettin Bahar ve Nevzat Öztürk dün tahliye edildi. 

1990’lı yıllarda tutuklanıp Devlet Güvenlik Mahkemeleri (DGM) tarafından yargılanan ve genellikle, "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak" iddiasıyla 36 yıl hapis cezasına çarptırılan tutuklular, yasaya göre 30 yıl olan infaz süresini tamamladıktan sonra tahliye ediliyor. “30 yıllık tutuklular”ın tahliyeleri 2020 itibariyle başlamıştı.

Ancak son yıllarda cezaevlerinde başlatılan uygulamalarla bu tutukluların tahliyesi engelleniyor.

Mezopotamya Haber Ajansı'nda (MA) yer alan habere göre, İstanbul’da 1992’de tutuklanan Nevzat Öztürk, 30 yıllık infazını 23 Haziran’da tamamladı. Ancak Öztürk’ün tahliyesi, İdare ve Gözlem Kurulu tarafından, “Elektriği tasarruflu kullanmadığı” ve “Cezaevi kütüphanesinde yeterince kitap okumadığı” gibi gerekçelerle engellendi.

Seyfettin Bahar’ın da tahliyesi, İdare ve Gözlem Kurulu tarafından “elektiriği tasarruflu kullanmadığı” ve “spor faaliyetlerine katılamadığı” iddialarıyla 3 kez engellendi.

4 Aralık 1992’de tutuklanan ve 30 yıllık ceza süresini geçtiğimiz aylarda bitiren Nizam Algünerhan’ın tahliyesi de İdare ve Gözlem Kurulu tarafından “gardiyanları işini zorlaştırdığı”, “Kültürel faaliyetlere katılmadığı”, “PKK üyesi olarak tutuklananlarla aynı koğuşta kaldığı”, “Tutuklularla birlikte spor faaliyetine katıldığı” gibi gerekçelarle iki kez etlendi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli