Deniz Poyraz davası ertelendi

12-10-2022
Etiketler İsrail Sukot Bayramı Kürtler Seyranê Deniz Poyraz HDP
A+ A-

İzmir (Rûdaw) - Deniz Poyraz’ın HDP İzmir İl Binasında katledilişi davasının beşinci duruşması gergin başladı.  Mahkeme heyetinin duruşma salonunu terk etmesi ardından jandarma gazlı müdahalede bulundu.

İzmir HDP İl Binasına 17 Haziran 2021 tarihinde yapılan silahlı saldırı sonucu Deniz Poyraz’ın katledilmesine ilişkin görülen davanın 5’inci duruşması İzmir 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görülüyor. 

Duruşma öncesi mahkeme önünde düzenlenen basın açıklamasında konuşan HDP Sözcü Ebru Günay " Deniz’in katilleri ortaya çıksaydı, hesap vermiş olsaydı, gerekli tedbirler alınmış olsaydı bugün Nagihan arkadaşımız bir suikastle yaşamını yitirmeyecekti" dedi.

Çevik kuvvet duruşma salonuna girdi

Deniz Poyraz davasının görüldüğü duruşma salonunda gerginlik yaşandı.

Mahkeme başlaması ile birlikte mahkeme heyeti, davanın duruşmanın avukatı olmayanların dışarı çıkmasını istedi. İzmir Barosu avukatların da aralarında yer aldığı avukatlar ile mahkeme başkanı arasında tartışma yaşandı. Avukatlar salondan çıkmayı reddetti.  

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel de, bu duruma “Yetki belgesiyle yetkilendirildik. Bize izleyici bölümünde oturun diyemezsiniz. Bulunduğumuz bölümden ayrılmıyoruz. Ayırmak istiyorsanız, başka bir yöntem bulacaksınız” sözleriyle tepki gösterdi.

Bunun üzerine mahkeme heyeti başkanı, “Sizin konuşma hakkınız yok. Ara karar tartışmaya açık değildir. Avukatlara söz hakkı tanımayacağız” diye yanıt verdi.

Deniz Poyraz'ın tutuklu kardeşi salona getirildiği sırada sanık Onur Gencer'in oturduğu yerden el hareketi yapması üzerine salonda kavga başladı.

Mahkeme heyeti salonu terk etti. Salona giren jandarma sanığa su şişeleri fırlatan ve müdahale etmeye çalışan izleyicileri çıkarmaya çalıştı. jandarma duruşma salonuna biber gazı ile müdahale etti. 

Davayı yerinde takip eden Rûdaw’ın İstanbul temsilcisi Rawin Sterk’in verdiği bilgiye göre salona çevik kuvvetler girdi.

Polisin biber gazı kullandığı tartışma nedeniyle salon sakinleşinceye kadar duruşmaya ara verdi.

Duruşma cuma gününe ertelendi

Ara ardından mahkeme başkanı, Deniz Poyraz davasının, salonda yaşanan arbede nedeniyle, gerekli şartlar ve ortam olmadığı gerekçesiyle duruşmayı 14 Ekim cuma gününe erteledi.

Ertelenen duruşmanın "güvenlik" gerekçesiyle Aliağa Şakran Cezaevi yerleşkesinde bulunan salona taşıma kararı alındı. Duruşma saat 10:00'da görülecek.

HDP Sözcü Ebru Günay, duruşma öncesi adliye önünde bir basın açıklaması yaptı.

"Deniz’in katilleri ortaya çıksaydı, Nagihan arkadaşımız bir suikastle yaşamını yitirmeyecekti" 

Ebru Günay, “Deniz’in katledildiği andan itibaren katillerin nasıl korunduğunu, faillerin nasıl gizlendiğini ve IŞİD artığı çetelerin nasıl bu suikasti düzenlediklerini ve hakikatlerin nasıl gizlenmeye çalışıldığını tüm Türkiye başta da kadınlar olmak üzere yakından takip etti” ifadelerini kullandı.

“Asıl failin iktidar olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz” diyen Günay “ Her gün ekranların karşısına geçip partimizi ve kadınları hedef gösterenler bu katliamın arkasındaki karanlık güçlerdir. Bu karanlık güçler işin ucu kendilerine ulaşmasın diye olayın üstünü örtmeye ve hakikati karartmaya çalışıyorlar” şeklinde konuştu.

“Deniz’in katilleri ortaya çıksaydı, hesap vermiş olsaydı, gerekli tedbirler alınmış olsaydı bugün Nagihan arkadaşımız bir suikastle yaşamını yitirmeyecekti. Bu iktidar örgütlenen kadından korkuyor, özgürleşmek için mücadele eden kadından korkuyor, bunun için tam bir kadın kırım politikasıyla saldırıyor. Jîna Mahsa Amini’yi katleden zihniyet ile Nagihan Akarsel ve Deniz Poyraz’ı katleden zihniyet aynı zihniyettir” dedi.

Sezgin Tanrıkulu: Sanığa kahraman muamelesi yapılıyor

Günay’ın ardından söz alan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise “İzmir’in orta yerinde HDP’nin önünde bir karakol var, gelen giden takip ediliyor ama nedense bu katil takip edilmiyor. Cinayetin gerçekleştiği anda müdahale edilmiyor kendisine. Katliamdan sonra kahraman muamelesi görüyor” dedi.

"Katliamın tek faili tetikçi Onur Gencer değildir"

Kadınlar adına hazırlanan ortak açıklamayı okuyan Kadınlar Birlikte Güçlü adına Zilan Kubat şunları dile getirdi:

“17 Haziran 2021’de HDP İzmir İl binasında katledilen Deniz Poyraz’ın 5’inci duruşması için bulunuyoruz. Deniz Poyraz erkek devletin faşist saldırısı ile katil Onur Gencer tarafından katledildi. Deniz kız kardeşimiz, mücadele arkadaşımız, bu ülkede kadın olmanın, Kürt olmanın, yoksul olmanın bedelini canıyla ödemiştir. Aynı zamanda bu tarihsel dava yıllardır Kürt halkına yönelik sindirmenin davasıdır. Ülkemizde yıllardır omuz omuza faşizme karşı kenetlenmiş halklara kadınlara, LGBTİ+’lara karşı derin devlet güçlerin örgütlü ve planlı saldırısıdır. Katil Onur Gencer HDP binası önündeki polis ablukasından elini kolunu sallayarak geçip parti binasına girmiş, saldırıyı gerçekleştirmiş ve kolluk kuvvetlerince “abiciğim” denilerek, sarmalanarak göstermelik gözaltına alınmıştır. Katilin yapacağı saldırıdan önce hazırlık çalışmaları gösteriyor ki bu katliamın tek faili tetikçi Onur Gencer değildir. Bizler biliyoruz ki yıllardır toplumsal muhalefeti ablukaya almaya çalışan devlet ve kolluk kuvvetleri bu ırkçı ve kadın düşmanı saldırının failleridir. Bu sebeptendir ki katil Onur Gencer'e 5 duruşmadır psikolojik olarak “rahatsız” denilerek, davanın üstü kapatılmaya çalışılarak esas failler korunuyor.” 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli