3 kitaba toplatma kararı

12-10-2017
Rûdaw
Fehim Taştekin kitabıyla ilgili yasağı değerlendirdi
Fehim Taştekin kitabıyla ilgili yasağı değerlendirdi
Etiketler Kitap Yasak Fehim Taştekin
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Türkiye’de, Kürtlerle ilgili yazılan 3 kitap için, "terör örgütü niteliği taşıdığı" gerekçesiyle toplatma kararı verildi.

 

Duvar’ın haberine göre Adıyaman Kahta Sulh Ceza Hâkimliği, Fehim Taştekin’in “Rojava/Kürtlerin Zamanı”, Faysal Dağlı’nın “Birakuji (Kürtlerin İç Savaşı)” ve Aytekin Gezici’nin “Kürt Tarihi”  adlı kitabı hakkında toplatma kararı verdi. Kararda, kitaplar için "terör örgütü niteliği taşıdığı değerlendirilen" ifadesi kullanıldı.

 

Kahta Cumhuriyet Savcılığı’nın 2 Ekim 2017 tarihli talebi üzerine alınan karar, 3 kitaba satış yasağı konulmasını ve toplatılmasını öngörüyor.

 

Faysal Dağlı’nın kitabı 1994’te Belge Yayınları’ndan, Aytekin Gezici’nin kitabı 2013 yılında Tutku Yayınları’ndan, Fehim Taştekin’in kitabı ise 2016’da İletişim Yayınları’ndan çıktı.

 

Rûdaw TV haber bültenine Skype üzerinden bağlanan Fehim Taştekin, kitabının toplatılması kararına ilişkin şunları söyledi:

 

“Esasen bir kitap yayınlandıktan sonra, 6 ay içinde hakkında soruşturma açılmazsa, yasaklanmazsa bir daha da yasaklanmaması gerekir. Kanunun gereği böyledir. Kitap bir yıl önce basıldı, peki neden şimdi yasaklandı? Kitapla ilgili birtakım tuhaflıklar oldu. Barış talebiyle çağrıda bulunan bazı öğretmenler Diyarbakır’da tutuklandı. Esasen bunların işlediği bir suç yoktu. Bir suç delili bulabilmek için evlerinde yapılan aramalarda benim kitabıma el konuldu ve bu kitabım, öğretmenler aleyhinde suç delili olarak kullanıldı.

 

Tuhaflık şurada: Bu kitap suç değil, yasak değil. Yasak olmayan bir kitap nasıl okur aleyhine suç olabilir? Bu tuhaflığı ortadan kaldırmak için sanırım kitabı yasaklamaya karar verdiler. Sadece öğretmenler değil, Cumhurbaşkanı hakkında tweet atan ya da barış çağrısı yapmış olan İnsan Hakları Derneği’ne üye avukatlar ve bir gazeteci bu kitap nedeniyle sorgulandı, evlerinde bu kitabı bulundurdukları için.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli