Erdoğan: Duygusal çıkışlar yanlış olur

Haber Merkezi – Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenlerin ABD’ye göç için teşvik edildiği yönündeki iddialar için, “O iddiaları etraflıca Dışişleri’nden dinlememiz, doğru bilgileri almamız lazım” dedi.

 

Erdoğan, Kazakistan ziyareti sonrası İstanbul’a dönüş yolunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

“Türkiye’nin uyarılarına rağmen Kuzey Irak’taki yönetimin referandum kararının üzerine bir de Barzani’nin savaş beyanı basında yer aldı. Ayrıca Türkmenlerin ABD’de kalma veya vatandaşlık taahhüdü ile göç için teşvik söz konusu olduğu söyleniyor. Böyle bir ortamda Türkiye’nin alternatif formülleri var mı?” sorusuna Erdoğan, şu yanıtı verdi:

 

“Duygusal çıkışlar yapmak doğru olmaz. O iddiaları etraflıca Dışişleri’nden dinlememiz, doğru bilgileri almamız lazım. İddialar nedir, ne derece doğrudur? Bunları bir görmemiz, okumamız lazım. Değerlendirme ancak ondan sonra yapılabilir.

 

Duygusal çıkışlarla açıklamalar yaparsak, bu yanlış olur. Ama bizler Türkmen kardeşlerimize oraları terk etmelerini asla tavsiye etmeyiz. Onlar kendi topraklarında kalmalıdır. Geçenlerde ziyaretime geldiler. “Biz, bu topraklarda doğduk, bu topraklarda ölürüz. Dedelerimizin bize vasiyeti var” dediler. Ben onların o duygulu ifadelerini unutamam. Biz de tabii ki üzerimize ne düşerse sonuna kadar onu yaparız.”

 

“Rusya’dan S-400’lerin alınması için imzalar atıldı. Bildiğim kadarıyla kapora da verildi” diyen Erdoğan, Astana'da Suriye lideri Esad'la gizlice görüştüğü yönündeki iddiaları da 'Görüşmedim, niyetim de yok'' şeklinde yanıt verdi.