Türkiye Suriye’den çekilme şartlarını açıkladı

12-08-2024
Etiketler Yaşar Güler Türkiye Milli Savunma Bakanı Suriye Asker çekme
A+ A-

Haber Merkezi - Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, TSK'nın Rojava da dahil Suriye'den çekilme şartlarını açıkladı.

Reuters'a açıklamalarda bulunan Bakan Güler, "Suriye'den çekilme koordinasyonu yalnızca Suriye'de yeni anayasa kabul edildikten, seçimler yapıldıktan sonra görüşülebilir" dedi.

Türkiye ve Suriye'nin 'gerekli şartların sağlanması durumunda bakanlık düzeyinde görüşebileceğini' söyleyen Güler, şu ifadeleri kullandı:

"Suriye'den çekilme koordinasyonu yalnızca Suriye'de yeni anayasa kabul edildikten, seçimler yapıldıktan, sınırlar güvenlik altına alındıktan sonra görüşülebilir."

Ancak Esad, bu tür görüşmelerin Türk güçlerinin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi de dahil olmak üzere temel konulara odaklanması halinde gerçekleşebileceğini söyledi.

F-35 savaş uçağı programı

Bakan Güler, Türkiye'nin F-35 savaş uçağı programına geri dönmek isteyip istemediğine ilişkin ise Ankara ve Washington'un 'yaklaşımlarının değişmediğini ancak görüşmelerin sürdüğünü' dile getirdi. Güler, Ankara'nın İngiltere, İspanya ve Almanya'dan 'Eurofighter Typhoon' jetleri satın almak istediğini ancak henüz somut bir gelişme olmadığını belirtti. 

Türkiye-Şanghay İşbirliği Örgütü ilişkileri

Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ile ilişkilerini geliştirmek istediğini ancak önceliğinin önemli bir müttefik olarak NATO'ya karşı sorumluluklarını yerine getirmek olduğunu söyledi.

“Önceliğimiz NATO”

"Önceliğimiz önemli bir müttefik olarak NATO'ya karşı sorumluluklarımızı yerine getirmek ve müttefiklerimizle dayanışmayı güçlendirmektir. Odak noktamız NATO'nun hazırlıklı, kararlı ve güçlü olması olmalıdır" dedi.

Güler, Türkiye'nin Blok-70 F-16 savaş uçakları ve modernizasyon kitlerinin tedariki konusunda ABD'yle yaptığı anlaşmadan memnun olduğunu ve sürecin planlandığı gibi devam ettiğini söyledi.

Reuters'ın sorularını yazılı olarak yanıtlayan Güler, "Son jet teslim edilene kadar projenin sorunsuz bir şekilde tamamlanacağını umuyoruz" dedi ve iki NATO müttefikinden yetkililerin anlaşmanın ayrıntılarını görüşmeye devam ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Independet / Gazete Duvar

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli