Diyarbakır’da otizmli bireylere hizmet sağlayan bir çok rehabilitasyon merkezi bulunuyor
Diyarbakır (Rûdaw) – Diyarbakır’da otizmli ve ayrıca yaygın gelişimsel bozukluğu olan bireylere uygun eğitim programları sunan 180 kadar rehabilitasyon merkezi bulunuyor. Bu merkezlerde ayrıca ebeveynleri bilgilendirmek adına danışmanlık ve rehberlik hizmeti de veriliyor.
Otizm doğuştan gelen bir davranış farklılığı ve hayat boyu sürüyor. Otizm Spektrum Bozukluğuna sahip bireylerin bu farklılıkları doğru anlaşılmaması bu bireylerin sosyal iletişim, etkileşim ve davranışlarını olumsuz olarak etkileyebiliyor. Bu nedenle erken teşhis ve devamlı eğitim çok önemlidir.
Toplumda otizm önyargısına karşı alınabilecek önlemlerin başında bilinçlenme ve doğru rehabilitasyon geliyor. Otizmli bireylerin kreş veya günübirlik vakit geçirilecek yerlere değil de eğitim verilen rehabilitasyon merkezlerine götürülmesi gerekiyor.
Diyarbakır’da da bu alanda hizmet veren devlet kurumlarının yanı sıra çok sayıda merkez bulunuyor. Bu merkezler otistik çocukların yanı sıra bedensel, yaygın gelişimsel bozukluk, dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi problemi olan bireylere de uygun eğitim programları seçiyor ve aynı zamanda bireylerin ailelerine danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunuyor.
Diyarbakır Özel Elit Terapi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde görevli terapist Süleyman Birtane, “Çocuğun erken teşhise alınması ve farkındalık görmeleri aile açısından da iyi çocuk açısından da iyi. Çünkü çocuk ne kadar erken eğitime başlarsa ve aile bunu erken kabul ederse eğitim süreci de o kadar verimli bir şekilde gelişiyor” dedi.
Çocuklarla merkezde iyi vakit geçirdiklerini belirten Birtane, “Kimisi ile ders işliyoruz, kimisi ile eğlenceli oyunlar oynuyoruz. Derslerimizi ve seanslarımızı bu şekilde tamamlıyoruz” diye konuştu.
Mevcut istatistiklere göre Türkiye'de 1 milyon 387 bin 580 otizmli birey bulunuyor. Bunun içinde yaşları 0-19 arasında değişen 434 bin otizmli çocuk ve genç özel eğitimle okula gidecek düzeye gelmiş, şu an ilkokul, lise ve üniversitelerde eğitimlerine devam ediyor.
Oğlu otist olan Meryem İpek, “Ellerini sallıyor, yuvarlanıyor, ağlıyordu. Bu davranışlarından otizm olduğunu fark ettim. Kendilerini iyi ifade edemedikleri için çok ağlıyor, yerde kıvranıyor. Gerçekten çok zor, şey onun gibi olsun istiyor. Açsa hemen yemek vermelisin, bir dakika geç kalsan artık o yemeği yemez” diyerek yaşadıkları zorlukları anlattı.
Dünyada her 50 çocuktan birisi otizmli doğuyor. Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi verilerine göre bugün dünya genelinde okul çağındaki her 54 çocuktan biri otizm teşhisi alıyor. Otizm erkek çocuklarda kız çocuklara oranla 3-4 kat daha fazla görülüyor.