Irak Özel Temsilcisi Eroğlu: Irak, Türkiye ile iş birliği konusunda ısrarlı

Haber Merkezi – Türkiye Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi Veysel Eroğlu, "Irak, Türkiye ile yakınlaşmak ve iş birliğini geliştirmek konusunda ısrarlı" dedi.

 

Afyonkarahisar’da düzenlenen bayramlaşma törenine katılan AK Parti Milletvekili ve Cumhurbaşkanı Irak Özel Temsilcisi Veysel Eroğlu, geçen hafta gerçekleştirdiği Bağdat ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

Aralarında uzmanların yer aldığı 150 kişilik grupla Irak konusundaki çalışmaların yürütüldüğünü anlatan Eroğlu, ziyarette Türkiye-Irak İş Birliği Eylem Planı'nı görüştüklerini söyledi.

 

Eroğlu, şöyle konuştu:

 

"Irak Devlet Başkanı, Türkiye ile iş birliğinin gelişmesinin stratejik bir hedef olduğunu belirtti. Başbakan da aynı şeyi söyledi. Irak, Türkiye ile yakınlaşmak ve iş birliğini geliştirmek konusunda ısrarlı. Ayrıca, Irak Su Kaynakları Bakanı ve diğer ekibiyle ortak çalışma grubu oluşturduk. 'Türkiye ile Irak arasındaki dostluğu nasıl geliştiririz, iş birliğini nasıl arttırırız' diye bir çalışma programı başlattık. Eylül ayının başında Irak heyeti, Türkiye'ye gelecek ve değişik sahalarda incelemelerde bulunacak."

 

Irak’ın imarında Türkiye’nin yardımcı olacağını hatırlatan Eroğlu, “Irak’ın kalkınmasında özellikle barajlar, göletler, sulama tesisleri ve alt yapı tesisleri tamamen bitmiş durumda. Ayrıca kuzeyden güneye bir raylı sistem döşenmesi gerekiyor. Otoban inşaatları var. Bunlarla alakalı ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Kuveyt’teki toplantıda Irak’a 5 milyar dolarlık bir kredi vermeyi taahhüt etti. Ayrıca 50 milyon dolar da bir hibe kredi var” dedi.

 

"İnşallah yumurta ihracatı tekrar açılır"

 

Irak ile yumurta ihracatı konusunda da görüşmelerde de bulunduğunu anlatan Eroğlu, ihracatın tekrar başlamasını ümid ettiğini söyledi.