ELAZIĞ - 114 yaşındaki İmoş nine depremde yıkılan yuvasını terk etmek istemiyor
Elazığ (Rûdaw) – Elazığ’ın Maden ilçesine bağlı Çeko ya da Durmuştepe köyünde yaşayan resmi kayıtlara göre 104, yakınlarına göre 114 yaşındaki İmoş Biçki her işini kendisi görüyor.
İmoş Biçki yalnız yaşıyor. 114 yaşında olmasına rağmen tüm işlerini kendi başına yapıyor ve hiç kimsenin yardımı olmadan ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.
İmoş Biçki'nin nüfus cüzdanında 1920’de dünyaya geldiği yazıyor. Her ne kadar resmi kayıtlarda 104 yaşında görünse de komşuları ve akrabalarına göre İmoş ninenin gerçek yaşı 114.
Tek başına yaşayan İmoş Biçki’nin hayatı 24 Ocak 2020’de meydana gelen Sivrice depreminin ardından alt üst oldu. Depremde Çeko köyünde İmoş ninenin evinin olduğu 89 ev yerle bir oldu. Sağ kurtulan İmoş ninenin evinden geriye kiler olarak kullanılan küçücük bir yer kaldı.
TOKİ’nin köyün 2 km dışına yaptığı konutlarda kendisine verilen evde yaşam onun için sadece bir çileden ibaret. Bir şeylerle uğraşmadan duramayan İmoş nine her sabah yürüyerek gittiği yıkılan evinin bahçesinde gününü çalışarak geçiriyor. Bahçede çalışıp biraz hasret giderdikten sonra akşam saatlerinde aynı yolu kat ederek yeni evinde uyumaya çekiliyor.
İmoş nine hayırseverler ve yetkililerden harabeye dönen evini yerine yenisini yapılmasını veya bir konteynera yerleştirilmesini istiyor. O ömrünün son zamanlarını bahçesinde çalışarak geçirmek istiyor.
Kürtçe’nin Kirmancki (Zazaki) lehçesinde konuşan İmoş Biçki, gözlerini açtığı, çocuklarını büyüttüğü yuvası olarak gördüğü bu yerden ayrılmak istemediğini söylüyor.
Dört kez evlenen İmoş ninenin eşleri sırasıyla bu dünyadan göçüp giderken bir asırdan fazla anılarının biriktiği evinde son dönemlerini geçirmek onun tek arzusu.
Başkalarının evinde kalmak istemeyen İmoş nine TOKİ konutlarında yaşamaya alışkın olmadığını dile getiriyor.
İmoş nine her gün 2 km uzaklıktaki evine gidip gelmekten usanmış durumda.
İmoş nine şunları söyledi:
“Dört kez evlendim. 7 çocuk dünyaya getirdim. 3’ü öldü, 4’ü Elazığ'da yaşıyor. Yaşamım boyunca büyük acılar ve dertler gördüm. Artık gidip gelemiyorum. Allah ve Peygamber razı olsun sizden, hükümet bana 2 göz bir ev yapsın.”
Kimsenin yanında kalmaya gönlü razı olmayan İmoş ninenin akraba ve komşuları da kendisine bir ev yapılmasını istiyor.
İmoş Biçki’nin komşusu Adalet Armağan, “Her gün 6 km yol kat ediyor. Sabah erkenden uyanıyor eski evinin olduğu bahçeye geliyor, gece uyumak için dönüyor” dedi.
Filiz Armağan ise “Devlet birçok insana yardım ediyor. Bazen boş yere harcama yapıyor. Bu kadın yaşlı başlı. Ona da yardım edilsin. Bu engebeli yollarda gidip gelmekte zorlanıyor” ifadelerini kullandı.
Adeta depremin hafızası İmoş ninenin yıkılmış evi yaralı bir şekilde, bir asırlık acı ve sevinçle dolu anılarla her gün sahibinin çaresizce geliş gidişini izliyor.
Köyün muhtarı Halit Armağan da “Bir muhtar olarak çağrımızın duyulmasını istiyoruz. Bu yaşlı teyzemizi sevindirin” dedi.