Düzce’de sel felaketi: Kürt köyü İçmeler 3 gündür su altında

12-07-2023
Ömer Sönmez
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Düzce İçmeler Köyü Kürt Sel Feleketi
A+ A-

Düzce (Rûdaw) – Sel felaketinin vurduğu Düzce'de Efteni Gölü havzasında meydana gelen taşkın nedeniyle köyler su altında kaldı, yaklaşık 20 bin hektar alan zarar gördü. Kürtlerin yaşadığı 300 haneli İçmeler köyünde vatandaşlar kalıcı çözüm bulunmasını bekliyor.

Düzce’nin Gölyaka ilçesinde 8-9 Temmuz günleri etkisini gösteren sağanak nedeniyle Melen Çayının aktığı Efteni Gölü'nde su taşarak yerleşim bölgelerine ulaştı.

İlçeye bağlı İçmeler, İmamlar, Fatih, Açmalar, Esen, Yazıpınar ve Hacıyakup, Köprübaşı, Paşakonağı, İstinli ve Bahçeköy’leri su altında kaldı, tarım arazileri zarar gördü.

Rûdaw ekibi 250 yıl önce Ankara Haymana’dan bölgeye gelip yerleşen Şeyh Bizinî aşireti mensubu Kürtlerin kurduğu İçmeler köyüne giderek durumu yerinde takip etti.

Yaklaşık 50 ev ve 3 bin dönüm tarım arazisinin tamamen sular altında kaldığı köyde vatandaşlar, Melen çayının ıslah edilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.

Köy sakinlerinden Havva Hıdır, su altında kalan evine gidemediğini belirterek, “Cumartesi günü yağmur başladı, Pazar günü de devam etti. Pazar günü saat 12:00’de sel geldi. Biz eşyalarımızın bazılarını alabildik, bazılarını alamadık. Bize ya yeni bir yer bulsunlar, ya da bir çare bulsunlar” dedi.

Köy sakinlerinden 68 yaşındaki İsmail Çetinkaya, 1965 yılında henüz 10 yaşındayken yaşanan sel felaketine şahit olduğunu ve bölgede her 2-3 yılda bir sel yaşandığını söyledi.

İsmail Çetinkaya, “Gece saat 04:30’da sel geldi. Bazılarımız evindeki eşyalarını römorklara doldurup çıkabildi. Tam 3 gündür 50 hane aç ve susuz bekliyoruz” diye konuştu.  

Göl taşmasıyla ilçe genelinde yaklaşık 20 bin dekarlık alan su altında kaldı.

Köy sakinlerinden Elmas Çetinkaya da, “Her şeyimiz gitti, ev gitti, eşya gitti. Motorumuz olmadığı için eşyalarımızı evimizden çıkaramadık” dedi.

Göl havzasındaki İçmeler köyünde su 1 metreye ulaştı. Felaketin ilk gününde köyde vatandaşlar kendi traktörleri ve imkanları ile evlerini tahliye etti.

Köy sakinlerinden Halil Eker, “Sel olduğunda, diğer afetler olduğunda sağ olsunlar bakanlar geliyor ve vaatlerde bulunuyorlar ama biz o vaatlerle sınırlı kalıyoruz” diye sitem etti.

İçmeler köyü Melen Çayına 3, Efteni Gölü'ne ise 6 kilometre mesafede. Köyde mısır ve buğday ekiliyor ve ayrıca fıstık yetiştiriliyor.

Sel mağdurlarından Samet Gürbüz de, “Melen’in temizlenmez, ıslah edilmesi lazım. Geçen yıl da böyle sel olduğunda Devlet Su İşleri ‘yapacağız, bahara kadar bitireceğiz’ diye söz verdi. Seçimden önce kepçesini indirdi oraya 100 metre kadar gitti, ondan sonra durdu. Benim 130 dönüm mahsulüm gitti. Köyün alt kısımları hep bu korku ile yaşıyor” dedi.

Köyde cami, okul ve Kur’an kursu da su altında kaldı. Köyde evlerini su basan vatandaşlar ise diğer akrabalarının evinde kalıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli