‘Tahıl koridoru’ için dörtlü zirve yarın yapılıyor

12-07-2022
Rûdaw
Etiketler Tahıl Buğday Ukrayna Rusya Zirve 5. Türkiye-Irak-Kürdistan Bölgesi Yatırım ve Ticaret Zirvesi
A+ A-

Haber Merkezi - Türkiye, Rusya ve Ukrayna'dan askeri heyetler ve bir Birleşmiş Milletler heyeti, Ukrayna limanlarında bekleyen tahılın deniz yoluyla uluslararası pazarlara güvenli bir şekilde taşınması için yarın İstanbul'da görüşecek.

Görüşmeler, dünyanın en büyük tahıl tedarikçisi olan Ukrayna'daki çatışmanın gıda güvenliği konusundaki endişeleri körüklemesi nedeniyle, küresel gıda fiyatlarının rekor düzeyde yüksek olduğu bir zamanda gerçekleşecek.

Türkiye, Ukrayna'dan tahıl ihraç etmek için potansiyel bir Karadeniz koridoru konusunda Birleşmiş Milletler, Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmelerde kilit rol oynuyor.

Ukrayna, güney kıyıları boyunca savaş şiddetlenirken birçok limanının bloke edilmesiyle mal ihraç etmekte zorlanıyor. Resmi verilere göre, tahıl Ukrayna ihracatının yaklaşık beşte birini oluşturuyor.

Kiev, Moskova'yı işgalin Şubat ayı sonlarında başlamasından bu yana Rus kuvvetleri tarafından ele geçirilen bölgelerden tahıl çalmakla suçluyor.

İşgali "özel askeri operasyon" olarak nitelendiren Kremlin ise suçlamaları reddediyor.

Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye, Rusya ve Ukrayna'dan askeri heyetlerin, Ukrayna tahılının güvenli ihracatını görüşmek üzere  13 Temmuz'da Birleşmiş Milletler heyetiyle bir araya geleceğini söylemişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli