İSTANBUL - Gemlik Yürüyüşüne müdahale: Ferhat Encü dahil 51 gözaltı

12-06-2022
Ömer Sönmez
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Haşdi Şabi Mukteda es-Sadr HDP Gemlik Yürüyüşü
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – HDP öncülüğünde, PKK lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan görüş yasağının protesto edilmesi amacıyla düzenlenen Gemlik Yürüyüşü için İstanbul-Kadıköy'de bir araya gelen kitleye polis tarafından müdahale edildi. Gösteriler esnasında 51 kişinin gözaltına yaşandığı bildirildi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi ve Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED-TUHAD FED) Gemlik Yürüyüşü’nü düzenledi.

Yürütüşe, HDK Eş Sözcüleri Esengül Demir ve Cengiz Çiçek, DTK Eşbaşkanı Bedran Öztürk, DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP İl Eşbaşkanları İlknur Birol ve Ferhat Encü ile Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Devrimci Parti üyeleri de katıldı.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan görüş yasağına dikkat çekmek için Bursa’nın Gemlik ilçesine gerçekleştirilecek yürüyüşün İstanbul ayağı için Kadıköy’de bir araya gelen kalabalığa polis müdahale etti.

Müdahale sonrası HDP'li milletvekilleri Nusret Maçin ve Gülistan Koçyiğit ablukaya alındı.

Rûdaw muhabiri Ömer Sönmez, müdahalenin ardından 51 kişinin gözaltına alındığını aktardı.

HDP İstanbul İl Eşbaşkanları İlknur Birol ve Ferhat Encü dahil gözaltına alınanlar şöyle:

Nezir Altıntaş, Elif Bulut, Pınar Türk, Erhan Bayrak, Halis Bingöl, İlknur Birol, Elif Yıldız, Evren Talu, Mehmet Masyan, Aslan Demir, Özlem Gümüştaş, Deniz Aktaş, Aygül Sincar, Ferhat Encü, Sedat Şenoğlu,  Ezgi Gürbüz, İsmail Temel, Roni Gören, Koray Türkay, Esengül Demir, Burcu Gül Çubuk, Mürüvet Küçük, Birgül İrin, Aydın Koçuk, Eylem Çelik, Rıdvan Karataş, Ali İpekli, Ünal Yusufoğlu, Ali Emre Ecer, Esra Üşüdür, Suavi bayrak, Beyza Karaer, Remzi Akbulut, Sinem Yıldırım, Demet Gülüş, Ferhat Yıldırım, Ali Menteşağu, Mehmet Nuri Candan, Songül Alagöz, Hilal Başak, Ensar Açık, Hacer Yaşar, Salih Öner, Mesut Tağu, Mehmet Çelebi, Nevzat Yeziz, Gülden Doğan, Çiğdem Kılıçgün Uçar, Hayrettin Baydar ve Orhan Uzuner. 

“Tecridi kırmak ve çözümü getirmek için direnişe devam edeceğiz”

Engellemelerin ardından HDK, DTK, Özgür Kadın Hareketi (TJA), HDP, DBP ve MED TUHAD-FED, ortak bir açıklama yayımladı.

“Yıllardır her türlü anayasal ve evrensel hukuku, insan haklarını, özgürlükleri ayaklar altına alarak, İmralı tecridiyle suç işleyen iktidar, Sayın Öcalan’a yönelik düşmanlığını katı bir şekilde sürdürüyor” denilan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Ülkenin tamamına yayılan ve hukuksuzluğu kural haline getiren tecridinin kırılması için “Tecrit siyasetine karşı özgürlüğü savunuyoruz” şiarıyla başlattığımız Büyük Gemlik Yürüyüşü iktidarın aynı saldırgan, hukuk tanımaz ve düşmanca politikalarla engellendi.

Hakkari’den Çanakkale’ye, İzmir’den Van’a, Adana’dan Iğdır’a kadar Türkiye’nin dört bir tarafından İmralı’ya doğru yola çıkmak isteyen binlerce, on binlerce kişi polis şiddetine ve saldırılarına maruz kaldı.

Dün başlayan yürüyüşlere karşı uygulanan polis saldırılarında şimdiye kadar aralarında HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Burcu Gül Çubuk, HDK YK Üyesi Sedat Şenoğlu, ESP MYK Üyesi Deniz Aktaş,  HDP İstanbul İl Eşbaşkanları İlknur Birol ve Ferhat Encü, HDP Bursa İl Eşbaşkanı Mehmet Dilek, HDP PM üyesi Cahit Kırkazak ve Ünal Yusufoğlu, SYKP MYK üyeleri Ali Emre Ecer, Esra Üşüdür, SYKP İstanbul İl Eşbaşkanı Roni Gören, Alınteri Temsilcisi Mürüvvet Küçük, DBP, SMF ve SODAP yöneticileri dahil olmak üzere onlarca kişi şiddet uygulanarak gözaltına alındı. Ülkeyi polis devleti haline getiren ve kaba şiddetle her türlü hak arayışını, itiraz hakkını engelleyen İktidar, varlığını bağladığı tecrit sisteminin sürmesi için de gayri ahlaki bütün uygulamaları katı bir şekilde sürdürüyor.

Gemlik Yürüyüşüne yönelik gösterilen tutum hem iktidarın Sayın Öcalan’ın çözüm projelerinden duyduğu korkunun göstergesi hem de ülkenin sürüklendiği cendereden çıkmasını engellemeye yönelik topluma karşı düşmanlığının sonucudur. Sayın Öcalan konuşursa ülkenin siyasi atmosferinin değişeceğini, tecrit bitince toplumun alternatif çözüm önerileriyle önünü görebileceğini bilen AKP ve MHP, savaş politikalarını, her türlü anti demokratik uygulamayı sürdürmek için tecridi sürdürmeyi bir zorunluluk olarak görmektedir. Gemlik Yürüyüşüne karşı gösterilen tahammülsüzlük bunun göstergesidir.

Ancak ne biz ne de toplum bu durumu kabul etmiyor. Bütün engellemelere rağmen Türkiye’nin dört bir tarafından alanlara çıkan, yürüyüşler düzenleyen on binlerce kişi bir kez daha tecrit politikalarını protesto etmiştir. Newroz’da milyonlarca insan tecridin kaldırılması talep etmiştir.”

“Toplumun gördüğü bu gerçeği muhalefet iddiasında olan güçlerin de görmesini ve İmralı’dan başlayarak bütün ülkeye yayılan bu hukuksuzluğa karşı sessizliklerini bozmaya ve hatta zımni destek veren tutumlarını terk etmeye çağırıyoruz” denilen açıklamanın sonunda, “Gemlik Yürüyüşünü düzenleyen bizler halkımızın talebini talebimiz olarak görüyoruz. Tecrit kırılıncaya kadar da mücadelemizi her alanda sürdürmeye devam edeceğiz. Bir kez daha yürüyüşe yönelik gösterilen bu saldırgan tutumu, arkadaşlarımızın gözaltına alınmasını en sert biçimde kınıyoruz ve arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” ifadelerine yer verildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli