Kadın cinayetleri mercek altında

12-05-2015
Adil Harmancî
A+ A-

Van (Rûdaw) - Türkiye’de Galatasaray Üniversitesi, 7 bölgede belirlediği pilot iller üzerinden yola çıkarak, kadın cinayetlerinin öncesini, yargı aşamasını ve sonuçlarını araştırıyor. 

 

Filmmor aracılığıyla, Avrupa Birliği (AB) projesi kapsamında edinilen destekle, Türkiye’deki kadın cinayetlerine ilişkin araştırma 2014 yılı Haziran ayında başladı.

 

Bir yıllık proje kapsamında en çok kadın cinayetinin olduğu illerde yürütülen çalışma önümüzdeki Haziran ayında son bulacak.

 

Şimdiye kadar Antep, Adana, Diyarbakır, İzmir, Trabzon ve İstanbul’da gerçekleştirilen araştırmanın son ayağını Van oluşturdu.

 

Van’a gelen Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülsün Güvenli ile Dr. İdil Engindeniz Şahan, kadın dernekleri, mağdur yakınları, polis, avukat ve daha çok kadın cinayeti haberlerini yapan basın mensuplarıyla görüştü.

 

Rûdaw’a bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Gülsün Güvenli, araştırma çerçevesinde en çok faillerle görüşmede sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

 

Bunun için cezaevi yönetimleriyle görüştüklerini ancak olumlu sonuç alamadıklarını belirten Güvenli, “Bakanlığa yazı yazdık, test metodu ile içeriye sorular yollayabileceğimizi yönünde bir cevap yollandı. Biz de kabul etmedik” diye konuştu.

 

Araştırmayı üç aşamalı olarak gerçekleştirdiklerini söyleyen Güvenli, şu bilgileri verdi: 

 

“5 yılda yaşanan kadın cinayetlerinin toplanmasını amaçlıyoruz. Bir veri bankası oluşturacağız. Cinayete varmadan önce ne oldu, ne sebep oldu? Dava süreçlerinde ters giden nedir? Bunlarla ilgili yapılacak tespitlerle beraber çözüm önerileri sunacağız.”

 

Çalışmayı rapor haline getireceklerini kaydeden Güvenli, Ekim ayında İstanbul’da düzenlenecek bir toplantı ile kamuoyuna deklere edecekleri ve medyada bir kampanya başlatacakları bilgisini de verdi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli