Japon heyetten Van Büyükşehir Belediyesi’ne ziyaret

Haber Merkezi – Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Tahara Koji ve beraberindeki heyet Van Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti. Ziyarette Eşbaşkanlar Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, 2011’de yaşanan Van Depremi’nde Japonya’nın dayanışması ve  desteklerinden ötürü Japonya’ya teşekkür etti.

Büyükşehir belediyesi tarafından Edremit ilçesi Eminpaşa Mahallesi'ndeki Fidanlık Parkı yerleşkesinde açılışı yapılan “Atsushi Miyazaki Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM)” açılışı için Van’a giden Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Tahara Koji ve beraberindeki heyet, Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, Genel Sekreter Cavit Tatar, Genel Sekreter yardımcıları, daire başkanları ile meclis üyeleri tarafından karşılandı.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre ziyaret sırasında ilk olarak söz alan Misyon Şefi Yardımcısı Koji Tahara, "ilk defa Ankara dışına çıktığını, Van’ı ve manzarasını çok beğendiğini" dile getirdi.

Türkiye ve Japonya arasında afet zamanlarındaki yaşanan dayanışma ve işbirliğine de değinen Misyon Şefi Yardımcısı Koji Tahara, Van Depreminde yaşamını yitiren Atsushi Miyazaki’nin adının açılışı yapılacak olan merkeze verildiği için Eşbaşkanlar Şedal ve Zeydan’a teşekkür etti.

Daha sonra konuşan Eşbaşkan Neslihan Şedal, iki ülke arasındaki deprem anlarındaki dayanışma ve iş birliğinin öneminden bahsetti.

“Merkezin en temel amaçlarından bir tanesi kentleri afetlere hazırlamak”

Şedal “2011 de neredeyse çok büyük bir yıkımla karşı karşıya kaldık. 600'den fazla insanın yaşamını yitirdiği ve içinde yardım gönüllerinin de olduğu, bunlardan birinin de sevgili Miyazaki olduğu bir acı süreci geride bıraktık. Neredeyse aynı tarihte sizlerle aynı kaderi paylaştık. Belki acı bir olay üzerinden ortak bir zeminde buluşuyoruz ancak böylesi acı olayları atlatabilmenin en önemli gerekçelerinden birinin de toplumsal dayanışmanın, dayanışma ruhunun olduğunu belirtmek gerekiyor. Bizi bu dayanışma ruhunun bir araya getirmesinden kaynaklı da mutlu olduğumuzu ifade etmek isteriz. Kendimize bir vefa borcu olarak gördük. Japon halkının Türkiye halklarıyla dayanışmasının bir vefa borcu olarak görünmesini istiyoruz. Hem Miyazaki'ye hem de depremde yaşamını yitiren canlarımıza adıyoruz bu merkezi. Dolayısıyla bu merkezin en temel amaçlarından bir tanesi elbette ki kentleri afetlere hazırlamak daha güvenli kentler yaratmak” dedi.

Eşbaşkan Abdullah Zeydan ise Van’ın bir deprem kenti olduğunu, bu gerçeklikle karşı karşıyayken, 2011 depreminden bugüne kadar özellikle kentin kayyım yönetimleriyle yönetildiği için depreme hazırlık anlamında bir çalışma yapılmadığını söyledi.

Depremleri, afetleri engellemeyeceklerini ancak bunların etkilerini en aza indirecek tedbirler alabileceklerini ifade eden Zeydan, “Bu anlamda bugün açacağımız merkezin depremin etkilerini yarıya indirecek çalışmalarımızın ilk adımı olarak bakıyoruz. Burada küçük yaştan çocuklardan başlayarak deprem konusunda bilinçlendirme, eğitim ve farkındalık yaratma adına bir akademi olarak da işlevi olacak. Buradaki ilgili meslek örgütleriyle ortak çalışmalar yaparak dirençli olmayan yapı stoğunun bir an önce tespiti ve onların depreme karşı dirençli hale getirilmesi için ilgili meslek örgütleriyle de çalışmalarımız devam ediyor. Bizler başta 2011 yılında hem Japonya'da hem burada ve 2023’te Maraş ve Hatay merkezli depremlerde yaşamını yitiren herkese Allah'tan rahmet diliyoruz. Japonya’nın uluslararası dayanışma konusunda gösterdiği duyarlılığı takdirle karşılıyoruz. Bu anlamda bizler çok önemsediğimiz bu Afet Koordinasyon Merkezi'nin adına Miyazaki koyduk. Burada Van halkının ve Türkiye halkının her zaman Miyazaki şahsında Japonya halkına ve devletine minnet duygularını diri tutma ve her zaman vefa duygusunu ve Van halkına uzatılan iyilik elinin hiçbir zaman unutulmayacak. Sizlerin şahsında Japonya halkına içten sevgilerimizi ve minnet duygularımızı iletiyoruz.”