İsveç Başbakanı Kristersson: Türkiye ile ilgili sözlerim yanlış anlaşıldı

Haber Merkezi - İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, NATO üyeliği için Türkiye’nin öne sürdüğü talepleri ‘karşılayamayacakları” şeklinde geçen hafta yaptığı açıklamasının “yanlış anlaşıldığını” söyledi.

İsveç Başbakanı, Türkiye’nin sınır dışı edilmesini istediği kişilerle ilgili yerel mahkeme kararlarına müdahale edemeyeceklerini söyledi.

Euronews’in haberine göre konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kristersson, ülkesinin terörle mücadele yasalarını güçlendirdiğini belirterek, Türkiye ile tam üyelik başvurusuyla ilgili“müzakerelerin gayet iyi gittiğini” söyledi.

Kristersson, geçen hafta yaptığı açıklamada, İsveç'in NATO'ya tam üyeliğini onaylamayan Ankara için “Türkiye bizim yapamayacağımız ve onlara vermek istemediğimiz şeyleri bizden istiyor” ifadesini kullanmıştı.

Türkiye’nin “terörden en fazla etkilenen ülkelerden biri olduğunu” kaydeden Kristersson, “Biz tam olarak söz verdiğimiz şeyi yapıyoruz, özellikle de terörle mücadele alanında” dedi.

İsveç Başbakanı; bununla birlikte Türkiye’ye sınır dışı edilecek kişiler konusunda hükümetin de belirli sınırları olduğunu belirterek, “Türkiye bazen İsveç'ten iade edilmesini istediği kişilerin isimlerini veriyor. İsveç'in bu konudaki mevzuatının çok net olduğu biliniyor: bu kararları mahkemeler veriyor, bunu hükümetin değiştirmesi için bir alan yok” dedi.

Kristersson, “bu konunun işlerin iyi gittiği gerçeğini gölgelememesi gerektiği’ görüşünde olduğunu dile getirdi.