Hollandalı diplomat: Peşmerge güçlerindeki reform bizim için önemli

12-01-2023
Rûdaw
Etiketler Hollanda Peşmerge Peşmerge Bakanlığı Jort Posthumus
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Hollanda'nın Erbil Başkonsolos Yardımcısı Jort Posthumus, reform süreci zorlu geçse de  Peşmerge güçlerinin Kürdistan Bölgesi'nin istikrarına katkı sağladığını söyledi.

Peşmerge güçleri, Peşmerge Bakanlığının yetkisi altında olmasına rağmen, gücün büyük bir bölümü Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasında bölünmüş durumda. Hollanda gibi bazı Batılı ülkeler, Peşmerge güçlerinin birleşmesi ve askeri yapıda reform yapılması için yardımda bulunuyor.

Hollanda'nın Erbil Başkonsolos Yardımcısı Jort Posthumus, Rûdaw'a verdiği demeçte, "Peşmerge'deki reformların gerçekten Kürdistan Bölgesi'nin ve bir bütün olarak Irak'ın istikrarına katkıda bulunabileceğini düşünüyorum. Ancak hepimiz güvenlik sektöründeki reformun zor, çetin ve karmaşık bir süreç olduğunu ve zaman aldığını biliyoruz" dedi.

Reformların "adım adım" yapıldığını sözlerine ekleyen Posthumus, "Uluslararası ortaklarımızla birlikte Peşmerge reform programına bağlı kalmamız, dahil olmamız ve sonunda doğru adımlar atabileceğimizden emin olmamız bizim için önemli” diye konuştu.

Son birkaç yılda Kürdistan Bölgesi Yönetimi, Peşmerge güçlerinin birleştirilmesini gündemine aldı, yandan da birleştirme yönünde makul adımlar atıldı. KDP ve KYB’nin kontrolündeki bir dizi tugay da peşmerge güçlerine eklendi.

“Mücadelelerin, gerilimlerin yaşandığını ve bunun Peşmerge reformunu etkilediğini herkesin anladığını düşünüyorum. Sürecin durduğunu düşünmüyorum ama biraz daha zorlaştı” dedi Posthumus.

KDP ile KYB arasındaki ilişkiler son yıllarda çoğunlukla siyasi ve mali nedenlerle çetrefilli oldu.

ABD'nin Erbil Başkonsolosu Irvin Hicks Jr. geçen hafta, iki iktidar partisi arasındaki gerilime rağmen ülkesinin Peşmerge'ye verdiği desteğin süreceğini söylemişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli