Diyarbakır’da o mahalle madde bağımlılarından bıkmış durumda
Haber Merkezi – Diyarbakır’da özellikle son yılarda gençler arasında madde kullanımı arttırırken Bağlar’da iki mahallede yaşayan halk, uyuşturucu kullananların tercih ettiği boş binalara bir çare bulunmasını istiyor.
Diyarbakır’ın Bağlar ilçesindeki Kaynartepe Mahallesi ve 5 Nisan Mahallesi’ndeki metruk binalar madde bağımlılarının ve satıcılarının mekanı haline gelmiş durumda.
Mahalle sakinleri, kullanılamaz haldeki yapılarda toplanan bağımlıların, çete ve hırsızların çevreye tehlike saçtığını belirtiyor.
Görüntülere yansıyan yaşlı bir kadın balkondan Kürtçe, “Allah rızası için bu rezalete son versinler. Gece olunca bu sokakta her türlü pislik yaşanıyor” diye sesleniyor.
Mahalle sakinlerinden Serap isimli kadın da, çocuklarını okula gönderirken tedirgin olduklarını, son taciz olayından sonra kimsenin çocuğunu oyun oynamak için evden dışarı göndermediğini belirtti.
Serap, “Uyuyamıyoruz, kadınlar geliyor, kızlar geliyor, herkes geliyor. Burada yol var. Korkudan bu yoldan gidip gelemeyen öğrencilerimiz var” dedi.
Yoksul mahallenin sakinlerinin gözü yetkililerin atacakları adımlarda. Kaynartepe Mahallesi'nin bir bölümü, Bağlar Belediyesi tarafından 2019’da “Kentsel Dönüşüm Projesi”ne dahil edildi ve ilk etapta 79 yapının yıkımı gerçekleştirildi. Aynı durum 5 Nisan Mahallesi için de geçerli.
Mahalle sakini, "Allah aşkına gelip bu boş binaları yıksınlar. Bakın camları yanmış. Yangın çıktı ve üzerine su döküp söndürdüler. Böyle olur mu? Bütün bu evler boş, sadece bir iki ev var ve kimse onların sesini duymuyor” diye konuştu.
Mahalle son olarak geçtiğimiz günlerde 9 yaşındaki bir kız çocuğun metruk yapıların birinde taciz edilmesi olayı ile gündeme gelmişti.
Diyarbakır Emniyet Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre bu yıl ekim ayında Diyarbakır'da narkotik kaza ekiplerince 490 operasyon gerçekleştirildi. Bu operasyonlarda 116 kişi uyuşturucu madde ticareti ve kullanımı suçlaması ile gözaltına alındı. Bunlardan 94'ü tutuklandı, 22’si kefaletle serbest bırakıldı.
Metruk Bilanar İçişleri Bakanlığı’nın raporunda
Türkiye İçişleri Bakanlığı’nca, uyuşturucu ile mücadele kapsamında hazırlanan “Türkiye Uyuşturucu Raporu, Eğilimler ve Gelişmeler 2022” konulu raporda metruk binalara da yer verildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda, uyuşturucu kullanımına zemin hazırladığı gerekçesiyle illerdeki metruk yapıların acilen yıkılması isteniyor.
Raporda, “Metruk Binalar” başlıklı bölümde, “2016-2018 ve 2018-2023 Uyuşturucu ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı, 2019-2021 Organize Suçlarla Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı, 2018-2019 İçişleri Bakanlığı Çalışma Planı, Faaliyet ve Projeleri ile 2019 Performans Gösterge ve Hedeflerinin” içerisinde metruk binaların yıkılması, yıkılması zaman alan metruk binaların ise girişlerinin fiziki önlemler alınması isteniyor.
Raporda, şu ifadeler yer alıyor:
“Kamu düzeni ve güvenliğinin muhafazası, kent estetiğinin sağlanması, çevre kirliliğinin önlenmesi, uyuşturucu/uyarıcı madde temini ve kullanımı başta olmak üzere suç ve suçlu ile mücadeledeki etkinliğin devam ettirilmesi vb. amaçlarla ülke genelinde bulunan metruk binaların tespit edilmesi, iyileştirilmesi/restore edilmesi, yıkılması ve/veya metruk binaların kullanımını engelleyecek fiziki tedbirlerin alınması ve güvenlik önlemlerinin artırılması amacıyla Valiliklerimiz talimatlandırılmıştır.
Metruk yapıların tespiti, yıkılması, restore edilmesi ve güvenlik tedbiri alınmasında büyük bir özveri, kararlılık ve koordinasyon içerisinde süreci takip eden, ayrıca işlem yapan Valilerimiz ile Kaymakamlarımız başta olmak üzere güvenlik birimlerimizin, yerel yönetimlerimizin ve ilgili kurum ve kuruluşlarımızın sürece desteği, başarıya ulaşmada en önemli etkenlerden biri olmuştur.
Bu kapsamda; illerde bir Vali Yardımcısı başkanlığında metruk binaların tespiti ve yıkılmasında kurumlar arası koordinasyonu sağlamak amacıyla komisyonlar kurulmuştur.
Söz konusu komisyonlarca tespit edilen veya komisyona bildirilen metruk binalara girişi engelleyecek fiziki önlemler derhal alınmakta, bu binaların uyuşturucu kullanım alanları olması önlenmekte, binaların yıkılmasına ilişkin süreç başlatılmaktadır.
İl/ilçelerdeki metruk binaların tespit edilerek yıkım/ rehabilite işlemlerinin yapılmasına aynı kararlılıkla devam edilmektedir.”