Ahmet Türk: Kürtler de bu işin silahla çözülemeyeceğini görmeye başladı

4 saat önce
Etiketler DEM Parti Ahmet Türk MHP lideri Devlet Bahçeli Barış Süreci
A+ A-

Haber Merkezi – Kürt siyasetinin önemli isimlerinden Ahmet Türk,  MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Meclis'te DEM Parti ile el sıkışması sonrası gündeme gelen “yeniden çözüm süreci tartışmalarına ilişkin “Kürtler de bu işin silahla çözülemeyeceğini görmeye başladı. Atılacak doğru adımlar sonucunda sıkıntı da olmaz” yorumunda bulundu.

Sözcü gazetesinden Aytunç Erkin'e konuşan  Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Meclis'te DEM Partililer ile el sıkışması ardından gelişen tartışmalara  ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bahçeli’nin DEM Parti sıralarına gitmesi sonrası yaptığı "Uzattığım el, 'Gelin Türkiye partisi olun, gelin teröre cephe alın, gelin bin yıllık kardeşliğimizde kenetlenin' temenni ve teklifidir" açıklamasına ilişkin Ahmet Türk şunları söyledi:

"Biz başından bu yana Türkiye partisiyiz"

"Biz başından bu yana Türkiye partisiyiz. Meclis’te ne işimiz var, belediyelerde ne işimiz var" yanıtını verdi. Türk, "Ama Türkiye’nin gerçeklerini ortaya koymak da bir sorumluluktur. Farklı kimlikler, inançlar var... Bunu savunduğunuz zaman Türkiye partisi olmaktan çıkıyor musunuz?" dedi.

Türk, "Herkesin aklındaki soru, yeni bir açılım-çözüm süreci başlar mı?” sorusuna da " Bilemiyoruz. Zaman gösterecek. Bu açıklamaları ne değersiz görelim ne de abartalım " yanıtını verdi.

Ahmet Türk "Beklentiler, onurlu bir barışın sağlanması, Türkiye’nin tüm yurttaşlarını, Kürtler’i kucaklamasını isteyen bir politika izliyoruz" diyerek şöyle devam etti:

"Bildiğiniz gibi ötekileştiren, yok sayan anlayış var. Yapılan açıklamalara değer veriyoruz. Kürtlerin bir halk olduğunu, hakları olduğunu içselleştiremezseniz hiçbir şey çözemezsiniz. İkincisi; Ortadoğu’nun ateş çemberi içinde olduğu bir dönemde kucaklayıcı bir politika şart. Biz de buna katılıyoruz. Demokratik bir anayasa gerekli! Bu sadece sözde olmaz. Bir tarafta siyasilerin toplumu da hazırlaması lazım. Toplumu, medyasıyla hazırlayamazsınız çözemezsiniz. Samimiyet testinden geçilmesi gerekiyor."

“Kürtler’i kucaklayacak bir siyaset izlenseydi Ortadoğu’da en güçlü devlet olurdu"

“İki taraf için de geçerli değil mi bu durum?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Evet. Bizim içinde geçerli. Bu dönemde ortak demokratik değerler etrafında toplanmaktan başka çare yok. Silahla bu sorunları çözemezsiniz. Diyalogla olmalı. Gerçekten Kürtler tarihi boyunca Türkler’i arkadan hançerlememiştir. ‘Bunlar bölücüdür’ doğru değil. Diline, kültürüne saygı gösterilmesi gerekiyor. Bugün Suriye’de de Kürt sorunu var. Kürtler’i kucaklayacak bir siyaset izlenseydi Ortadoğu’da en güçlü devlet olurdu. Potansiyel tehlike gören bir anlayıştan vazgeçmek gerekiyor. Her kelime, her adım bizim için değerlidir. Önemli olan bunun arkasını getirmek gerekiyor.”

“Kürtler de bu işin silahla çözülemeyeceğini görmeye başladı”

"Bugün söylediklerim erken konular. Bir merhabalaşma oldu" diyen Ahmet Türk, şöyle devam etti:

"Bu açıklamalara değer verdik. Siyasetçilerin birbirleriyle sohbet edeceği bir ortamın olması değerli. Kürtler de bu işin silahla çözülemeyeceğini görmeye başladı. Atılacak doğru adımlar sonucunda sıkıntı da olmaz.”

'Türkiye partisi olmasak Meclis’te ne işimiz var'

Ahmet Türk, Bahçeli'nin kullandığı 'Türkiye partisi' ifadelerini de şöyle değerlendirdi:

“Biz başından bu yana Türkiye partisiyiz. Meclis’te ne işimiz var, belediyelerde ne işimiz var! Ama Türkiye’nin gerçeklerini ortaya koymak da bir sorumluluktur. Farklı kimlikler, inançlar var... Bunu savunduğunuz zaman Türkiye partisi olmaktan çıkıyor musunuz? Hayır! Demokratik bir cumhuriyet için bunları tartışmak gerekir. Bunları söylediğiniz zaman ‘bölücüsünüz’ deniyor. 33 yıldır siyasetin içindeyim. Toplumu ortak değerlerde buluşturmaktan başka bir düşüncemiz olmadı.”

'Zaman gösterecek'

“Yeni bir açılım-çözüm süreci başlar mı?” sorusuna "Bilemiyoruz. Zaman gösterecek. Bu açıklamaları ne değersiz görelim ne de abartalım" yanıtını veren Türk, Erkin'in "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da ılımlı açıklamalarını gördük. Erdoğan dedi ki; ‘Milletin faydasına olacak hiçbir konuda diyalogdan kaçınmayız.’ Bu cümle sanki sizlerle de görüşebileceği izlenimi verdi" denilince de şunları söyledi:

"İyi olur. Şahıs önemli değil. Kucaklayıcı bir siyaset, bu toplum tarafından benimsenmiş kişilerle görüşülmesi, fikirlerinin alınması olumlu olur. Bunun yapılması gerekiyor biz de bekliyoruz. Ateş çemberinin olduğu Ortadoğu’da iç içe geçmiş halkların daha fazla kenetlenmesi adeta zorunluluktur. Bu zorunluluk bilinciyle hareket ettik ve edeceğiz.”

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw Grafik

Diyanet yanıtladı: 'Bilmeden domuz eti yemek günah mıdır?'

Köfteci Yusuf’taki 'domuz eti' skandalının ardından Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı’na telefon yağdı. Vatandaşlar, Din İşleri Yüksek Kurulu’nun Alo Fetva hattını arayarak 'Oradan yemek yedik, yediğimiz domuzsa günah işledik mi?' sorularını sordu.