Türkiye'nin tavrına yorum: 'Dil söylüyor, gönül istemiyor'

Ankara (Rûdaw) - Türkiye, 25 Eylül’de yapılan referandum sonrası Kürdistan Bölgesi ile sınır kapılarını kapatacağını açıklamaştı. Ancak sınır kapıları halihazırda açık ve ticaret devam ediyor.

 

Rûdaw'a konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Ali Şeker, konuya ilişkin şunları söyledi:

 

“Türkiye’nin tutumu tezatlıklardan ibaret. Petrol boru hattından petroller gidiyor ve birinin tankerleriyle satılıyor. Sınırda ticaret devam ediyor. Ondan sonra da kamuoyuna yönelik, ‘İdlib’e girdik şöyle yapacağımız, şuraları, buraları alacağız’ şeklinde mesajlar veriliyor. Türkiye’den yapılan tüm açıklamalar sözde açıklama.”

 

Ekonomistler ise, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’ne sınır kapılarını kapatacağına ilişkin açıklamalarını, “dil söylüyor ancak gönül istemiyor” şeklinde yorumluyor.

 

Rûdaw'a konuşan ekonomist Turgay Türker, “Kapıların kapanması veya bir dönem askıya alınması şeklindeki söylemlerin şiddetini arttırarak devam etmesi, Türkiye’nin aslında ‘dil istiyor ama gönül istemiyor’ süreciydi” dedi.

 

Turgay, “Türkiye’nin en büyük ticaret hacmi Kuzey Irak. Böyle bir hadise, ‘Hemen kapatıyorum, ambargo uyguluyorum’ dediğiniz andan itibaren yapılmış anlaşmalar, ortaya konulmuş üretim ciddi bir sıkıntıyı beraberinde getirir” şeklinde konuştu.