TÜRKİYE BASIN ÖZETİ - 11 Eylül Pazar

11-09-2016
Rûdaw
A+ A-
Yeni Şafak: Ankara’nın iki şartı var

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın G20 dönüşünde işaretini verdiği Rakka operasyonu için ABD’li yetkililerle bayram sonrası masaya oturulacak. Türkiye’nin ilk şartı “PYD ve uzantısı SDG'nin operasyon dışında bırakılması” olacak. Türkiye, operasyonun kara birliklerinin hareket üssünün Münbiç olmasını isteyecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın G20 Zirvesi dönüşünde yaptığı “Obama, özellikle Rakka konusunda beraber bir şeyler yapmak istiyor. Bizim açımızdan bir sıkıntı olmayacağını belirttik. 'Askerlerimiz bir araya gelsinler, görüşsünler, ne gerekiyorsa bu yapılır' dedik” açıklamasının ardından Ankara harekete geçti. ABD'den gelecek olan askeri yetkilileri bekleyen Türkiye, operasyonun lojistik ve askeri hareketlilik boyutlarını da masaya yatırmak için çalışmalara başladı.

Star: Suriye bayram yapacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye’de bayram öncesi ateşkes için verdiği mücadele sonuç verdi. ABD ve Rusya çok kritik bir anlaşma imzaladı. Suriyeliler 5 yıl boyunca bombardıman altında geçirdikleri bayramı bu kez korkusuzca yaşayacak.

ABD ile Rusya, Türkiye’nin de yoğun çaba harcaması ve bu iki ülke ile sıkı diplomasi trafiği oluşturması sonrasında; Suriye’de ateşkesin başlaması için anlaşmaya vardı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsviçre’nin Cenevre kentinde bir otelde gerçekleştirdikleri 15 saatlik görüşmenin ardından düzenledikleri basın toplantısında, ateşkesin 12 Eylül’de Kurban Bayramı ile başlayacağını duyurdu. ABD’li Bakan, “Planın uygulanmasının, Suriye için dönüm noktası olacağını inanıyoruz” derken; Rus mevkidaşı da “En önemli şey, belgede ne yazdığı değil, pratikte nasıl uygulandığıdır” değerlendirmesinde bulunarak bütün tarafların anlaşmaya uymasını istedi.

Cumhuriyet: ABD ile Rusya anlaştı: Nusra ve IŞİD ortak düşman

Suriye’de ateşkese ilişkin ABD ve Rusya’nın Cenevre mesaisinden bu kez uzlaşı çıktı. Ortak hedef, IŞİD ve Nusra

Suriye’de şiddetin durdurulması yönünde uzun süredir temasları sürdüren ancak görüş farklılıkları nedeniyle her seferinde eli boş dönen ABD ve Rusya önceki gece nihayet uzlaşıya vardı. Cenevre’de her iki ülkenin Dışişleri Bakanları’nın geç saatlere kadar süren görüşme maratonundan Suriye’de Halep vurgusu öne çıkan ateşkes kararı, insani yardımın sağlanması, Suriye ordusunun Moskova ve Washington’ın belirlediği bölgelerdeki muhaliflere yönelik operasyonlarını durdurması, Kremlin ve Beyaz Saray’ın IŞİD’e karşı mücadele için müşterek bir merkez kurma kararı çıktı. Anlaşmada dikkat çeken bir diğer unsur ise adını Fetih El Şam Cephesi olarak değiştirip Kaide ile bağını kopardığı savındaki Nusra’nın da ortak hedef alınacağı oldu. Rusya, sık sık ABD’yi Nusra’yı hedef almamakla eleştiriyordu.

Takvim: Selocanlar!

Sosyal medyada HDP’nin adıyla Cizre ve Silopi için yardım kampanyası başlatıldı. HDP’liler mesaj yağdırdı. Verilen SMS numarasının Mehmetçik Vakfı’na ait olduğu ortaya çıktı....

Bir süredir sosyal medyada "Cizre ve Silopi'ye yardım" adı altında başlatılan kampanyanın HDP'lilerin oyuna getirilmesi için düzenlendiği anlaşıldı. Sosyal medyada Cizre ve Silopi için başlatıldığı belirtilen kampanya afişinde "Devlet terörünün Cizre ve Silopi'de bıraktığı izleri temizlemeye gidiyoruz. Kurban bağışlarınızı Cizre ve Silopi'ye ulaştırıyoruz. Cizre yaz 2582'ye gönder" ifadelerine yer veriliyordu. Ancak özellikle PKK'nın siyasi kolu olan HDP'ye hitap eden kampanyanın bir oyun olduğu, söz konusu bağış numarasının da Mehmetçik Vakfı'na ait olduğu ortaya çıktı. Böylece birçok HDP'li Mehmetçik Vakfı'na 10 TL bağışta bulunmuş oldu. Afişin yayıldığı andan, gerçekler ortaya çıkana kadar Mehmetçik Vakfı'na yaklaşık 2 bin 500 SMS atıldığı öğrenildi. Konunun gündeme gelmesinin ardından HDP, resmi sitesinden bir açıklama yaparak "Sosyal medyada 'Cizre yaz XXX'e gönder' ifadesi ve HDP logosu kullanılarak yapılan SMS ile para toplama dolandırıcılığına karşı dikkat!" diye uyarıda bulundu...

Türkiye: Mekke'de Arafat heyecanı

Kutsal topraklardaki milyonlarca hacı adayı, bugün Arafat’ta vakfeye duracak. Her sene 3 milyon civarında olan hacı adayı sayısı sıkı tedbirler neticesinde bir buçuk milyona kadar geriledi.

Haccın farzı üçtür. İhrama girmek, Arafat’ta vakfeye durmak ve ziyaret tavafı... Hacı adayları da Arefe günü (Zilhicce’nin 9’u) Arafat meydanında olmak zorundadır. Peygamber Efendimizin “Hac Arafat’tır” sözü ile önemine işaret ettiği, haccın üç farzından en önemlisi olan Arafat vakfesi için yeniden ihrama giren hacı adayları dün öğleden itibaren Arafat’a çıktı. Âdeta Arasat’ın provası olan Arafat’ta günahlardan arınıp anasından doğduğu ilk günkü gibi olmak için sabaha kadar çadırlarda namaz kılan ve dua eden müminler vakitlerini bir an olsun boş geçirmiyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli