Kürdistan Yurtseverler Partisi tabela astı: ‘Yargıtay resmi yazı gönderdi’

11-08-2024
Etiketler PWK Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) Mustafa Özçelik Yargıtay
A+ A-

Haber Merkezi – PWK Genel Başkanı Mustafa Çelik, Yargıtay’ın kendilerine parti ismiyle resmi yazı gönderdiğini ve bunun “parti isminin resmi olarak kabul edildiği anlamına geldiğini” söyledi.

Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik, PWK’nin yasal prosedürüne ve kapatma davasına dair dün Diyarbakır İl Örgütü’nde açıklamalarda bulundu.

PWK Basın Bürosu'nun aktardığına göre, PSK, HAK-PAR, DDKD, DILKURD temsilcilerinin de katıldığı basın toplantısında Özçelik, "Yargıtay'ın kendilerine partinin yeni ismiyle yazı gönderdiğini ve dolayısıyla bunun kendi parti isimlerinin kabul edildiği anlamına geldiğini" belirtti.

Yargıtay'ın yazısı sonrası Diyarbakır, Batman ve Van'da parti tabelasının asıldığı bildirildi.

Özçelik şunları söyledi:

''Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) ve Kürdistan Demokratik Hareketi (TDK-TEVGER), bağımsız şahsiyetlerle birlikte, 9–10 Eylül 2023 tarihinde Diyarbakır’da kongresini gerçekleştirerek, 10 Eylül 2023 tarihinde Kürdistan Yurtseverler Partisi’ni kurdular.

Daha sonra, PWK’nin yasal bir parti olarak çalışmalarını yürütebilmesi için PAK, 17 Eylül 2023 tarihinde Ankara’da Çankaya Seçim Kurulu’nun gözetiminde 3. Olağan Kongresini gerçekleştirdi. Bu yasal kongrede PAK’ın (Kürdistan Özgürlük Partisi) ismi Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) olarak değiştirildi.

Ama Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Kürdistan Yurtseverler Partisi ismini yasal olarak işleme koymadı ve Kürdistan Yurtseverler Partisi olarak il ve ilçe kongrelerimizi gerçekleştirmemize izin vermedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bu tutumu, Partiler Yasası’na aykırı bir tutumdu. Çünkü Partiler Yasası’na göre, her partinin kendi genel kongresinde parti ismi, programı, tüzüğü ve logosunu değiştirme hakkı vardır.

Partimizin avukatları, Yargıtay ve Anayasa mahkemesi’ne yazdıkları yazılarla bu duruma itiraz ettiler ve Kürdistan Yurtseverler Partisi isminin yasal olarak kabul edilmesi gerektiğini dile getirdiler.

“Yargıtay’ın yeni başsavcısı Kürdistan Yurtseverler Partisi adına bize resmi bir yazı gönderdi”

16 Mayıs 2024 tarihinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nin değişmesinden sonra, Yargıtay’ın yeni başsavcısı Kürdistan Yurtseverler Partisi adına bize resmi bir yazı gönderdi. Bu da partimizin isim değişikliğinin resmi olarak kabul edildiği anlamına gelmektedir.

PWK’nin kuruluşundan bugüne, bu isimle çalışmalarımızı sürdürdük. Bugünden sonra tüm parti teşkilatlarımızda PWK’nin tabelalarını asacağız.

PWK hem meşru, hem de yasal bir partidir. PWK kendisini bir sivil itaatsizlik partisi olarak tanımlamaktadır.

“Kapatma davası PWK adına devam edecek”

PWK’nin ismi yasal olarak kabul edilmiş olmakla beraber, daha önce PAK (Kürdistan Özgürlük Partisi) hakkında açılan dava, bundan böyle PWK adına devam edecektir.

Bugüne kadar Anayasa Mahkemesi’nde partimizin ismini ve programını Kürtçe ve Türkçe olarak savunduk. Bundan böyle de PWK ismini ve programını Anayasa Mahkemesi’nde savunmaya devam edeceğiz. Hakkımızda açılan kapatma davasının düşürülmesini talep ettik, edeceğiz.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Kürdistan Yurtseverler Partisi ismini yasal olarak kabul etmesi, özgürlük mücadelemizde tüm Kürt ve Kürdistanlıların önemli bir kazanımıdır, halkımıza kutlu olsun.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli