Yeni bir ‘Çiftlik Bank’ vurgunu mu? Deterjan Pazarı'nda 40 bin kişi mağdur

Ankara (Rûdaw) - Ankara'da Deterjan Pazarı isimli firmanın 40 binden fazla kişiyi dolandırdığı iddia ediliyor. Şikayetlerin ardından firmanın sahibi Süleyman Kocabaş'ın da aralarında bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı.

Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde "deterjan topu" yapmaları için insanlara hammadde satarak geri alımlarda 3 katı kazanç vaat eden “Deterjan Pazarı” adlı firmasının geri ödemeleri yapmadığı ve sahibi Süleyman Kocabaş’ın ortadan kaybolduğu öne sürüldü.

Saadet Zinciri sistemi kurarak reklamlarında ünlü isimleri oynatan firmanın, 40 binden fazla kişiyi dolandırdığı, bazı kişilerin 300 bin TL kadar para yatırdığı anlaşıldı.  

Rûdaw’a konuşan mağdurlardan Hasan Ortaca, “Deterjan Pazarı diye bir yer açıldı, insanlar gelip buradan tozunu alarak evine götürüp sabun yapmaya başladı. Bazıları bu işi için işyeri bile kiraladı. Şimdi ise firma kapatılmış, sahibi kaçmış diyorlar. Alacaklı çok kişi buraya toplandı. Biz de meselenin ne olduğuna bakmaya geldik” dedi.

İddialara göre Deterjan Pazarı adıyla kurulan saadet zinciri sistemi ile insanlardan 500 milyon TL toplandı. Mağdurlardan bazıları, paralarını alabileceklerine inanıyor. Başından beri firma ile mağdurlardan biri, ticarette bu tür aksamaların olabileceğini söyledi.

Sedef Lale, “O kadar çok karalama oldu ki hiç inanmayın. Kimse inanmasın. Kul hakkıdır. Benim o kadar çok ürünüm var ki burada, ta başından beri yapıyorum ben. Bir kaç kere daha aldım ama hiç bir sorunum yaşanmadı” diye konuştu.

Firma sahibi gözaltına alındı

Firmanın sahibi Süleyman Kocabaş, gözaltına alınmadan önce sosyal medyadan yaptığı açıklamada, suçlamaları reddetti ve “kimseden zorla para almadım” dedi.

Kocabaş, “Herkes oyuna geliyor. Belirli bir grup, 100 kişiyi organize edip halkı dolandırdığımızı söylüyor. Bunu yaptığımızı düşünelim. Şirket kapanırsa ödeme yapamayacağımı düşünmenizi istiyorum. Bizimle çalışan herkesi mantıklı olamaya davet ediyorum. Ödemenin gecikmesinin ana sebebi; iki aydır bu olaylar yüzünden iş yapamamak. Aynı zamanda finansal olarak organize etmiş olduğum nakit döngüsünü yapamamaktan kaynaklı” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin şirket sahibi Süleyman Kocabaş ve akrabasının da aralarında bulunduğu 8 kişiyi gözaltına aldı.

İçişleri Bakanlığı’ndan açıklama

Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı'ndan bir açıklama geldi. Saadet Zinciri sistemi kurduğu tespit edilen ve Süleyman Kocabaş tarafından yönetilen sistemin deşifre edilmesine yönelik 1 yıl teknik ve fiziki çalışma yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, "Sisteme dahil olan mağdurlara ödeme sürecinde tıkanmalar yaşadığı ve sistemin çöktüğü anlaşılmıştır" denildi.

Sistem nasıl işliyor?

Firma, sisteme giren vatandaşlara deterjan hammaddesi veriyor, bunu top haline getirip kuruttuktan sonra 3 katı fiyatla geri almayı taahhüt ediyordu. Örneğin; sisteme 10 bin lira ödeyerek giren bir kişi, ürünleri teslim ettiğinde 30 bin lira alabiliyordu.