Siyasi parti ve STK'lardan, Munzur ve Pülümür karayolundaki tehlikeler için çağrı

11-07-2024
Ali Haydar Gözlü
Etiketler STK Dersim-Erzincan Deniz Doğan
A+ A-

Dersim (Rûdaw) – Geçtiğimiz günlerde Dersim-Erzincan karayolunda dağdan kopan kayanın otomobilin üzerine düşmesi sonucu 1 kişinin hayatını kaybetmesine 2 kişinin de ağır yaralanmasına neden olan kaza sonrası karayolunda tedbir alınması için bir araya gelen siyasi parti ve STK'lar açıklama yaptı.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu’nun öncülüğünde siyasi parti ve STK'lardan oluşan bir grup, Seyit Rıza Parkı'nda bir araya gelerek, yetkililerin Munzur Vadisi Milli Parkı'nın içinden geçen Ovacık karayolu ile Pülümür karayolunda taş düşmelerine karşı tedbir almaları çağrısında bulundu.

Grubun adına açıklamayı okuyan İlhan Öner, vadilerdeki karayollarının tehlike saçtığını belirterek, "Bilindiği üzere, bundan 3 gün önce Dersim-Pülümür Karayolu Zağge mevkiinde seyir halinde bulunan bir araca kaya parçasının düşmesi sonucu, araç içerisinde bulunan Deniz Doğan isminde genç bir canımızı yitirdik. Aynı olayda biri ağır olmak üzere iki canımız da yaralanmıştır. Yine çok değil, geçtiğimiz Ocak ayında Ovacık Karayolu üzerinde seyir halinde bulunan başka bir araca da kaya parçasının düşmesi sonucu Ekber Soylu adında bir canımız yaşamını kaybetmişti. Öncelikle yaşamını kaybeden canlarımızı saygıyla anıyor, yakınlarına sabır ve baş sağlığı diliyoruz. Dersim'de son altı içerisinde meydana gelen bu can kayıpları, doğal olayların sebep olduğu can kayıpları değildir. Evet, kaya düşmesi doğal bir olaydır, ancak bu doğal olayın sonucu meydana gelen ölümler olağan ve doğal ölümler değildir. Yaşanan can kayıplarına doğrudan doğruya tedbirsizlik sebebiyet vermiştir. Yetkililer tarafından gerekli tedbirler alınmış olsaydı, kaybettiğimiz canlar bugün aramızda ve yaşıyor olacaklardı" dedi.

İlhan, karayollarında tedbirlerin alınmaması halinde ölümlerin devam edeceğini belirterek, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

"Bizler, coğrafyamızda bir daha benzer doğa olayları nedeniyle can kaybının yaşanmasını istemiyoruz. Bunun için yetkililerden, zaman kaybetmeden bir an önce gerekli arazi çalışmalarını yapmalarını ve kaya düşme tehlikesinin bulunduğu alanlar ile düşme potansiyeline sahip aktif kaya bloklarının tespit etmelerini, düşme potansiyeline sahip her bir kaya bloğunun/kaya parçasının bilimsel verilerinin oluşturarak, doğada yaşayan canlıların yaşamını tehlikeye sokmayacak şekilde teknik önlemleri almalarını istiyoruz. Alınacak önlemler arasında, doğal yaşama zarar vermeyecek, dinamik kaya bariyerleri ve enerji sönümleyici sistemler kullanılarak önlemlerin alınması mümkündür. Son altı ayda iki canımıza mal olan bu trajik olaylardan ders çıkarıp, benzer kazaların tekrar yaşanmaması için düşen kaya parçalarının yarattığı sorunların çözümüne ek olarak bu yolların aydınlatılmış, geniş ve güvenli hale getirilmesi de gerekmektedir.

Foto: Ali Haydar Gözlü / Rûdaw

Her iki vadi boyunca, araçların güvenliği için koruyucu bariyerler oluşturulmalı, akşam sürüşleri için yollar aydınlatılmalı ve kimi yerlerdeki tehlikeli derecedeki dar yol ve virajlar gözden geçirilerek sürüş için güvenli hale getirilmelidir. Her iki vadideki yolların aydınlatılmış, geniş ve güvenli hale getirilmesi hayatın olağan akışında bile büyük önem arz ederken, deprem riski göz önüne alındığında, vadi boyunca yollar için çalışmalara zaman kaybedilmeden başlanması bu kentin en önemli gündemi olmalıdır" şeklinde konuştu.

6 Temmuz'da Pülümür Vadisi'nde aracın üzerine taş düşmesi sonucu 24 yaşındaki Deniz Doğan’ın hayatını kaybetmesine sürücü O.T. ile arka koltuktaki A.K. (20) ağır yarlanmasına neden olmuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli