Ufuk Uras: Mahmut Alınak’a yapılanlar asla kabul edilemez

Erbil (Rûdaw) - Siyasetçi ve eski milletvekili Ufuk Uras, geçtiğimiz günlerde tutuklanan ve hakkında müebbet hapis cezası ile iddianame hazırlanan Kürt siyasetçi Mahmut Alınak’a karşı yürütülen hukuki durumun asla kabul edilemez olduğunu söyleyerek yaşananlara tepki gösterdi.

Rûdaw’a konuşan Ufuk Uras, “Mahmut Alınak’ın karşılaştığı hukuki muamele asla kabul edilemez. Gözaltına alındığı ve arkadan ellerinin kelepçelendiği zaman ana akım medyada zannedersem NTV’de durumu protesto etmiştim” dedi.

Uras, Kürt siyasetçi Alınak’a karşı yürütülen hukuki duruma tepki gösterdi.

Alınak’a yönelik caydırıcı önlem ve tutumların bütün topluma bir mesaj olduğunu belirten Uras, “Saygın bir hukukçu milletvekilliği yapmış bir kişi olarak ana dil hakkını kamusal alanda her zeminde savunulması son derece önemli. Eğer fikirlerini benimsemiyorsanız karşı görüş beyan edersiniz. Ama hukuken cezalandırılması, müebbet hapis cezası gibi caydırıcı olmaya çalışılan işlemlerin hukukta bir karşılığı yok. O yüzden ‘hukuku olan devlet’ ile ‘hukuk devleti’ arasındaki fark da buna dayanıyor” ifadelerini kullandı.

Uras, şöyle devam etti:

“Şu anda internette yaklaşık 700’e yakın dil var. Bir çok ülkede resmi dilin yanı sıra ana dil kullanımı, siyasal kullanımı söz konusu olabiliyor. Bildiğiniz gibi sayın Alınak bu konularda da cezalar almış bir kişi. Dolayısıyla sayın Alınak’a nasıl davranıldığını ‘ülkedeki demokrasi, hukukun boyutlarını söyle’ sözü herhalde durumu özetlemekte. Mahmut Alınak’a yönelik caydırıcı önlemler tutumlar aslında bütün topluma yönelik bir dikensiz gül bahçesi yaratma ve şeytanlaştırma operasyonlarıdır ve kabul edilemez.”

BM'ye Kürtçe başvurusu suç sayıldı

Eski milletvekili Mahmut Alınak, Kars'ta 17 Şubat'ta çıkarıldığı mahkeme tarafından “Devletin topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymak, devletin birliğini bozmak, devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak, devletin bağımsızlığını zayıflatmak" iddiasıyla tutuklanmıştı.

Alınak hakkında müebbet hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianamede, Kürtçenin resmi dil olması için Birleşmiş Milletlere (BM) başvurma girişimleri suç olarak yer aldı.