TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – ‘Alevilik bir dinse ben yokum’

Haber Merkezi – Türkiye’nin 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, 9 Mayıs’ta tedavi gördüğü Ankara'da hayatını kaybetmişti. 12 Eylül darbesinin mimarı olan Evren için yarın Genelkurmay Başkanlığı'nda resmi cenaze töreni düzenlenecek.

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, 98 yaşında hayatını kaybeden Kenan Evren'in cenazesine katılmayacaklarını belirtti. Milliyet gazetesinde “Cenazesine katılmayacağız” başlığıyla verilen haberde Demirtaş’ın şu ifadeleri yer aldı:

 

“Demirtaş, ‘12 Eylül askeri darbesinin ne kadar nimeti varsa Kanan Evren'in getirdiği ne kadar anayasadaki darbe imkanı varsa hepsinden yararlandılar. Kenan Evren tarzı bir egemenlik kurdular. Darbeci gitti. Resmi tören yapacaklarmış. Kim katılacak izleyelim hep beraber. Bizden tek bir kişi cenazeye gitmeyecek, kusura bakmasın. Bu kadar anneye acı çektirmiş birinin kusurura bakmasınlar cenazesine tek bir HDP'li katılmaz, katılamaz.”

 

Hürriyet gazetesi ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  Almanya’da katıldığı Gençlik Buluşması’nda gerçekleştirdiği konuşmasını, “Alevilik bir dinse ben yokum” başlığıyla duyurdu. Haberde şöyle denildi:

 

“Yavuz Sultan Köprüsü’nün yapılmaya devam edildiğini belirten Erdoğan, ‘Yavuz Sultan Selim Köprüsü bile bunları rahatsız etti. Şimdi Avrupa’da Almanya’da Hz. Ali’siz Alevilik çıktı ya. Bu Ali’siz Aleviler’in içlerinden birisini de aday yaptılar, milletvekili adayı. Kardeşlerim, uyanık olmaya mecburuz. Eğer Alevilik, Hazreti Ali'yi sevmekse benden daha Alevi’si olamaz. Ama yok. Alevilik bir dinse, orada Tayyip Erdoğan yok. Onu Alisiz Aleviler düşünsün’ açıklamasını yaptı.”

 


HABER BAŞLIKLARI

 


Türkiye: Altı ok aslı yok


Sabah: Seçime paralel sabotaj planı

 

Yeni Şafak: En büyük edepsizlik

 

Milliyet: Cenazesine katılmayacağız

 

Hürriyet: Alevilik bir dinse ben yokum

 

Star: Süleyman Şah kucaklaşması

 

Akşam: Domuz yerken Diyanet’e veto

 

Bugün: 347 bin kişi daha işsiz kaldı

 

Cumhuriyet: Nasıl bilirdiniz?

 

Taraf: Darbeciye devlet töreni

 

Vatan: Aile böyle istedi

 

Evrensel: Zihniyeti iktidarda