ORSAM Uzmanı Aygün: Antalya Diplomasi Forumu bölgesel sorunlar için önemli bir zemin

11-04-2025
Etiketler ORSAM Feyzullah Tuna Aygün 4. Antalya Diplomasi Forumu Başkan Neçirvan Barzan
A+ A-

Rûdaw (Erbil)- ORSAM Irak Çalışmaları Uzmanı Feyzullah Tuna Aygün, bu yıl dördüncüsü düzenlenen  Antalya Diplomasi Forumu'nun bölgesel sorunların çözümünde önemli bir fırsat sunacağını belirterek, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani'nin katılımının ve Suriye'nin yeni yönetiminin de foruma katılacak olmasının bölgesel ilişkiler açısından kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Ortadoğu Araştırmaları Merkezi(ORSAM) Irak Çalışmaları Uzmanı Feyzullah Tuna Aygün, Rûdaw bültenine katılarak Antalya Diplomasi Forumu'nun bu yılki konusu, katılımcılar ve Başkan Neçirvan Barzani’nin foruma katılmasının önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Feyzullah Tuna Aygün, "Bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan Antalya Diplomasi Forumu'nun başlığı 'Ayrışan Dünyada Diplomasiyi Sahiplenmek' olacak. Hem bölgesel hem küresel anlamda birçok sınamanın olduğu bir ortamda diplomasiye alan tanınacak ve üst düzey katılımcılar yer alacak" dedi.

Bölgesel gerilimlerin yüksek olduğu bir dönemde forumun önemine dikkat çeken Aygün, "Forum, hem birbiriyle sorun yaşayan aktörlere hem de ilişkilerini daha fazla güçlendirmek isteyen aktörlere çok önemli bir zemin sunacak. Antalya Diplomasi Forumu marjında da birçok ikili görüşmenin yapılmasını bekliyoruz. Bu tarz etkinliklerin birinci amacı zaten diplomasiyi daha ön plana alabilmektir" diye konuştu.

Suriye'nin yeni yönetimi forumda

Aygün, Suriye'nin yeni yönetimiyle ilgili değerlendirmesinde, "10 yılı aşkın süredir iç savaş yaşayan bir Suriye vardı. Bugün görece yeni bir yönetimin göreve başlamasıyla beraber Suriye Cumhurbaşkanı Ahmet Şahra'nın böyle bir foruma katılacak olması, resmi programın dışında yapılacak informal görüşmeler çerçevesinde birçok diğer aktörle güven inşasına yönelik bir başlangıç noktası olabilir" dedi.

Başkan Neçirvan Barzani'nin katılımı: İkili ilişkilerin güçlendirilmesi açısından önemli

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani'nin katılımına ilişkin ise Aygün, "Kürdistan Bölgesinden Neçirvan Bey'in foruma katılması, ikili ilişkilerin güçlendirilmesi açısından önemli. Buradaki kastım sadece Kürdistan-Türkiye veya Türkiye-Suriye ilişkileri değil. Aynı zamanda bu marj içerisinde diğer taraflarla yapılacak görüşmelerde de diplomatik bir ivmenin kazanılması çok olası bir sonuç olacaktır" ifadelerini kullandı.

Kerkük-Ceyhan boru hattı ve PKK Meselesi

Aygün, bölgesel meselelere ilişkin de şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yapılacak informal görüşmeler içerisinde bölgesel meselelerin masaya yatırılmasını bekleyebiliriz. Bunların içerisinde Kerkük-Ceyhan boru hattının, yani Kürdistan petrollerinin tekrar bu boru hattı üzerinden satılmasına yönelik Bağdat ve Erbil arasındaki anlaşmazlık da gündeme gelecektir."

PKK meselesine de değinen Aygün, "PKK'nın Orta Doğu bölgesindeki varlığı, Kürdistan bölgesindeki varlığı, Suriye'deki varlığı, İran'daki varlığı gibi baktığımız zaman aslında bu meselenin bölgeyi etkileyen veya bölgeden etkilenen bir mesele olduğunu söylememiz mümkün. Bu noktada Antalya Diplomasi Forumu gibi etkinlikler, bu meselelerin çözülebilmesi ve aynı zamanda bu meseleden etkilenen veya bu meseleyi etkileyebilecek aktörleri bir araya getirebilmesi açısından son derece önemli fırsatlar olarak öne çıkmaktadır" diye konuştu.

Türkiye-Irak ve Türkiye-Kürdistan İlişkileri

Aygün, Türkiye-Irak ilişkilerine dair, "Türkiye ve Irak ilişkilerine baktığımız zaman belki de Sayın Sudani'nin dönemiyle çok daha görünür hale gelmiş bir vakadan bahsedebiliriz. İki ülke arasındaki ilişkilerin doğasında bir değişiklik var. İki ülke arasında sorunlu meseleler olmasına rağmen bu meselelere bütüncül bir yaklaşım artık öne sürülüyor" dedi.

Türkiye-Kürdistan Bölgesi ilişkilerine yönelik ise Aygün şunları söyledi:

"Örneğin Nuri El Maliki'nin ikinci dönemi gibi Türkiye ve Irak ilişkilerinin sorunlu olduğu dönemlerde bile Türkiye ve Kürdistan bölgesi arasında ilişkiler devam etmiş, hatta ivme kazanmış bir şekilde devam etmiştir. Önümüzdeki dönemde de Türkiye'nin ilişkilerinde Kürdistan bölgesinin mevcut önemini koruyacağını düşünüyorum."

Aygün "Güvenlik meselesi konusunda Türkiye ve Kürdistan bölgesi arasında çok önemli işbirlikleri var. Bunun yanı sıra ticari ilişkiler de gelişiyor. Bu bölge Türkiye'nin Irak'a açılma konusundaki başlangıç noktası olması hasebiyle de çok önemli. Dolayısıyla bu itici faktörler ortadan kalkmadığı sürece Ankara ve Erbil arasındaki ilişkilerin de mevcut ivmeyle devam etmesini bekliyoruz" şeklinde sözlerini tamamladı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş

Kurtulmuş'tan 'PKK’nin silah bırakması’ ile ilgili açıklama: Tabii ki bir takvimi var

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, "Nasıl ki İmralı ilk açıklamayı yaparak kendisiyle ilgili kısımda adım attıysa, şimdi bunun cevabını biz verecek değiliz, cevabını verecek olan örgütün bileşenleridir. Ondan sonra da zaten süreç ortaya çıkacaktır” dedi.