TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 11 Nisan Çarşamba

Yeni Şafak: Rotayı savaşa kırdılar

Doğu Akdeniz’de yüksek gerilim. Fransa ve İngiltere’yi yanına alan Trump, Guta’da kimyasal katliam yapan Esed rejimini vurma hazırlıkları yapıyor. ABD ve Fransız savaş gemileri Suriye’ye yönelince, Rusya karşı hamleyle Kıbrıs açıklarındaki iki gemi ve bir denizaltının rotasını aynı yöne çevirdi.

Duma'daki sivillerin üzerine Esed rejiminin attığı kimyasal bombalar, dünyayı Doğu Akdeniz merkezli büyük bir savaşın eşiğine getirdi. Rejimin sergilediği vahşeti Suriye'de etkinlik için fırsat olarak gören ABD, yanına Fransa ve İngiltere'yi de alarak Esed, Rusya ve İran'a meydan okumaya hazırlanıyor. Buna ilişkin en ciddi işaret fişeği dün denizde atıldı. ABD ordusunun başındaki Joseph Dunford'dan Beyaz Saray'da brifing alan Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la telefonda görüştü; ardından ABD Dışişleri, İngilizlerle temasa geçti. Görüşme trafiğini izleyen saatlerde Güney Kıbrıs'taki Larnaka Limanı'nda konuşlu Amerikan savaş gemisi Donald Cook, limandan ayrılıp Suriye'ye doğru hızla ilerlemeye başladı. Hava savunma fırkateyni Donald Cook'a Suriye açıklarında aynı özelliklerdeki Fransız Aquitaine gemisi de eşlik etti. ABD’nin Norfolk limanından ayrılan Harry Truman uçak gemisi de rotasını Doğu Akdeniz’e kırdı.

ABD ve Fransa'ya ait 2 geminin Suriye'ye yaklaşması, Şam rejiminde paniğe yol açtı. CIA ve Pentagon'un belirlediği 20'den fazla hedefin gemilerden atılacak seyir füzeleriyle imha edileceğini öngören Suriye ordusu, envanterdeki araçları korumak için bir dizi önleme başvurdu. Esed rejimi, Şam, Humus, Kuneytra, Halep ve Dera'da bulunan askeri üslerdeki güçlerinin bir kısmını farklı bölgelere kaydırdı. ABD füzelerinin muhtemel hedefleri arasındaki askeri havaalanlarında konuşlu savaş uçakları da aceleyle Rus üslerine taşındı. Uçakların götürüldüğü Rus üsleri de Şam ordusuyla aynı hareketliliği yaşadı. Lazkiye, Tartus, Hama ve Humus'ta inşa edilen Rus üslerinde kırmızı alarm verildi.

Star: Hesapları ayrı kurbanlar aynı

Esad, Şam’ın güvenliği bahanesiyle sivil katliamı yapıyor. Rusya ve İran, Suriye’deki çıkarları için katili koruyor. Amerika, “PYD destekçisi” imajını değiştirmek istiyor. İngiltere ve Fransa, masada yer bulmaya çalışıyor. Bütün bunlar için ise Suriyeli çocukların ölmesi gerekiyor!

Esad rejiminin Suriye’de 7 yıldır tek bir kimyasal katliamına tepki vermeyen ABD, Fransa ve İngiltere, savaş sonrası kurulacak masada daha fazla yer kapmak için harekete geçti. Muhaliflerin denetimindeki Doğu Guta’nın Duma beldesinde çoğu çocuk 78 sivilin hayatını yitirdiği kimyasal saldırı sonrasıbir anda masum sivilleri aklına getiren Batı, rejimin üslerini hedef alacak kapsamlı bir harekata hazırlanırken, Şam’ın garantörü Rusya ve İran da askerlerine savaş alarmı verdi. Üst düzey komutanlar ile önceki gece bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’ye güçlü bir askeri karşılık vereceklerini duyurdu. Trump zirve sonrası Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ile harekat planını değerlendirirken, ABD Dışişleri Bakanlığı’na vekalet eden John Sullivan da İngiltere Dışişleri Bakanı’yla telefon görüşmesi gerekleştirdi. Temasların ardından Fransa Hükümet Sözcüsü Benjamin-Blaise Griveaux rejime sert bir cevap vereceklerini doğrularken, Beyaz Saray da ABD Başkanı’nın Güney Amerika ziyaretini iptal ettiğini duyurdu. Başkan Trump’ın Suriye’deki gelişmeleri yakından takip etmek için seyahati ertelediği bildirilirken, operasyonun 24 saat içerisinde gerçekleşebileceği yorumu yapıldı.

Akşam: Panik odasında yaşıyor

Fin Devlet Televizyonu YLE, Pensilvanya’da proje terör örgütü FETÖ elebaşının ininde 2 gün geçirdi. Nasıl köşeye sıkıştığı ortaya çıkan hainin çiftlikte yapılan ‘panik odası’na taşındığı anlaşıldı.

Finlandiya Devlet Televizyonu YLE’nin ana haber bülteni olan Uutiset’in ekibi Pensilvanya’ya giderek FETÖ elebaşı Gülen ile röportaj yaptı. Pensilvanya’daki inde 2 gün kalan ekip çok çarpıcı tespitlerde bulundu:

Teröristbaşı Gülen, operasyon korkusuyla her zaman oturduğu malikanedeki konutundan kampus içinde oluşturulan panik odalı bir eve taşındı.

Cumhuriyet: Lirada ürküten erime

Hükümetin açıkladığı 2018-2020 dönemine ilişkin Orta Vadeli Program’a göre kur tahmini büyük oranda saptı. OVP'de dolar kuru 2018'de 3.73, 2019'da 3.92, 2020 için 4.02 öngörülmüştü. Ancak dolar kuru bugün bugün itibariyle 2020 hedeflerini de aşarak 4.13'ü gördü.

2018'in ilk çeyreği ekonomide bozulmanın arttığı bir yıl oldu. Hükümetin 2018-2020 dönemine ilişkin Orta Vadeli Program’da (OVP) açıkladığı ekonomik hedefler saptı. Yüksek borç ve dış kaynağa bağımlılılığın her yıl arttığı Türkiye ekonomisinde döviz kurlarında 2020 hedeflerini bile aştık.

Hükümet, 2020 için GSYH hedefi 1 trilyon 74.4 milyon dolar, kişi başına milli geliri ise 13.024 dolar olarak öngörmüştü. OVP hedeflerinde ortalama dolar kuru 2018'de 3.73, 2019'da 3.92, 2020 için 4.02 belirtilmişti. Ancak bugün dolar kuru bugün itibariyle 4.13 liradan işlem görüyor.

Birgün: Halk geçim derdinde bunlar savaş peşinde

Irak Savaşı'nda yanına Avrupa devletlerini alarak uluslararası hukuku hiçe sayan bir müdahale gerçekleştiren ABD Suriye'de de ayı senaryoyu hayata geçirmek istiyor

Suriye’nin Doğu Guta bölgesinde Suriye ordusunun kimyasal saldırı gerçekleştirdiği iddialarının ardından ABD Suriye'ye müdahaleye hazırlanıyor. Kabinesi ve ulusal güvenlik danışmanlarıyla önceki gün toplanan ABD Başkanı Donald Trump yaptığı açıklamada "Askeri olarak pek çok seçeneğimiz var" dedi. Nasıl yanıt verileceği kararının “kısa bir sürede” alınacağını kaydetti.

Suriye'deki kimyasal saldırı iddialarından sonra askeri operasyon sinyali verilmesine, Rusya tepki gösterdi. Rusya’nın BM Temsilcisi Nebenzia muhtemel bir saldırının çok ağır sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulundu. Öte yandan Şam’ı ziyaret eden İranlı üst düzey yetkili, İsrail’in Suriye’deki hava üssünü vurmasının cevapsız kalmayacağını söyledi. Hava üssüne saldırıda 7 İranlının öldüğü açıklanmıştı.