Başsavcılık’tan KKP ve PAK’a kapatma davası

11-02-2019
Rûdaw
Etiketler KKP PAK Kürdistan Yargıtay
A+ A-

Haber Merkezi - Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının KKP ve PAK hakkında kapatma davası açtığı öğrenildi. KKP Genel Sekreteri Sinan Çiftyürek ise bu karara, “Partileri kapatın Kürdistan yok mu olacak?” sözleriyle tepki gösterdi.

 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, "Faaliyette bulunan siyasi partiler" listesinden "Kürdistan" ismi taşıyanları çıkarttı.

 

Başsavcılık ayrıca, tüzük ve programında Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu’nun bazı maddelerine aykırı ifadeler yer aldığı gerekçesiyle Kürdistan Komünist Partisi’nin (KKP) kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

 

Başsavcılık, KKP tüzük ve programının, Anayasa’nın 3, 68/4 ve Siyasi Partiler Kanunu’nun 78, 79/a, 80, 81, 82, 83 ve 96. maddelerine aykırı bölümler içerdiğini, söz konusu aykırılıkların, yapılan uyarılara rağmen giderilmediğini gerekçe gösterdi.

 

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 13 Şubat Çarşamba günü ilk incelemesini yapacak. Genel Kurul ilk incelemede dosyada herhangi bir eksiklik görmezse, daha sonra yapacağı esas incelemede KKP’nin kapatılıp kapatılmayacağına karar verecek.

 

Kürdistan Komünist Partisi yerel seçimlerde HDP ile ittifak yapacağını duyurmuştu.

 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ayrıca, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) hakkında da kapatma davası açtığı öğrenildi.

 

Çiftyürek:  Kürdistan yok mu olacak?

 

Başsavcılığın bu girişimine sosyal tepki gösteren KKP Genel Sekreteri Sinan Çiftyürek sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

 

“Gündem Kürdistan partilerin kapatılması. Devletin kafası karışık! Konjonktüre Güney ve Rojava gelişmelere göre politika belirliyor.

 

Dün Dağda silah tutacağına düz ovada siyaset yapsın diyen bugün düz ovada siyaset yapanları kapatırım diyor. Partileri kapatın Kürdistan yok mu olacak?”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli