Dilbilimci Farqini: Ebeveynler çocuklarına önce Kürtçe öğretmeli

11-01-2023
Etiketler Zana Farqini Kürtçe seçmeli ders Ortaokul
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – Dilbilimci ve yazar Zana Farqini, son yıllarda Kürtçe için yapılan çalışmalardan umutlu olduğunu söyledi. Farqini, çok dil bilen öğrencilerin önünün açık olduğuna dikkat çekerek ebeveynlere, çocuklarına önce kendi anadillerini öğretmeleri tavsiyesinde bulundu.  

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) orta dereceli okullarda (5, 6, 7 ve 8. Sınıflar) Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamında, Kürtçenin Kurmancî ve Zazakî lehçeleri seçmeli dersler arasında yer alıyor.

Ortaokullarda, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında seçmeli derslerin tercih süreci başladı. Dersleri seçmek isteyen öğrenciler 20 Ocak’a kadar devam edecek bu süre zarfında başvuru yapabilecek.

Rûdaw, Kürtçe seçmeli dersler konusunda uzmanlar, öğretmenler, aileler ve öğrencilerin görüşlerine ve Kürt öğrencilerin bu dersi seçmesi için yürütülen kampanya çalışmalarını takip ediyor.

Rûdaw TV İstanbul stüdyosunda Rawin Sterk’in konuğu olan Dilbilimci ve Yazar Zana Farqini, Kürtler arasında önceki yıllara göre daha iyi bir bilinçlenme olduğunu belirterek, "Özellikle Kürt öğrenciler, aydınlar ve siyasetçiler arasında ilerleme var. Ama istenilen düzeye ulaştı mı diye sorarsanız, hayır" dedi.

Kapsamlı Kürtçe sözlük çalışmaları olan Farqini, Kürtçe için yapılan çalışmalardan umutlu olduğunu belirterek, "Musa Anter, Feqî Hüseyin Sağnıç, Apê Tori gibi bu alanda emeği geçenleri hatırlatmak istiyorum. Feqî Hüseyin Sağnıç bana 'artık ölsem de gam yemeyeceğim, çünkü takipçilerimiz var’ demişti. Ayrıca artık izimizden gelenler olduğunu ve daha da iyi akademik çalışmalar yapabileceğini görüyoruz. Bu bir mutluluk kaynağı ama önemli olan bu alanlarda çalışan insanları sayısındaki artış değil niteliktir. Beni endişelendiren gençlerimizin ve çocuklarımızın durumu çünkü, çünkü onlar bu dilin geleceğidir. Anne ve, babalar atalarından aldıkları bu dili çocuklarına aktarmazlarsa o dilin geleceği sıkıntıya girer” ifadelerini kullandı.

1991 yılında Kürt basınına adım attığını ve gazetecilik de yaptığını anlatan Farqini, “O zamanlar çok sıkıntımız vardı, çok eksiğimiz vardı. O zamanlar kendi dilimiz ile habercilik yapamıyorduk ama şimdi Kürtçe televizyon, gazete ve Kürtçe dijital medya sayısı çok arttı ve bu alanda mesafe katedildi. Dil de bunlarla birlikte gelişiyor. Dil ile hangi alanda uğraşırsanız terminolojisi de o alanda gelişir. Siz bu konu ile ilgilenmezseniz ilerleme olmaz” dedi.

Kürtçe derslerinin önemine de değinen Farqini, "Amerika ve Avrupa ülkelerinde pedagoji alanında çok sayıda bilimsel çalışma yapıldı. Bu çalışmaların sonuçlarına göre birçok dil bilen insanlar daha zeki ve daha bilgili, diğer insanlara göre önleri daha açık, hem sosyal yaşamda hem de eğitim alanında çok daha başarılı oluyor. Dolayısıyla Kürt anne ve babalar çocuklarına bu şekilde yaklaşmalı, Türkçe’nin gideri var bu yeter dememeli. Çocukları Kürtçe öğrenerek büyüdüğünde daha sonra Türkçe de öğrenip iki dil bilmiş olacak ve diğer birçok dili de öğrenebilecekler" şeklinde konuştu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli