ANKARA - Çiftçiler, Tarım ve Orman Bakanlığı önünde eylem yaptı

11-01-2022
Ali Güney
Foto: Ankara / Rûdaw
Foto: Ankara / Rûdaw
Etiketler Ankara Çiftçi Eylem Tarım ve Orman Bakanlığı
A+ A-

Ankara (Rûdaw) -  Türkiye'nin farklı kentlerinden Ankara'ya gelen çiftçiler, Tarım ve Orman Bakanlığı önünden yetkililere seslenerek taleplerini iletti.

Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen) çağrısıyla Türkiye’nin farklı illerinden gelen çiftçiler, Tarım ve Orman Bakanlığı önünde eylem yaptı.

Tarım Kredi Kooperatifi ve bankalara olan borçları nedeniyle icralık olduklarını; gübre, mazot, ilaç girdilerinin altında ezildiklerini söyleyen üreticiler, üretimden teker teker çekildiklerini söyledi.

Dolardaki yüksek kur sebebiyle tarım girdilerinde dışa bağımlı olmaktan kaynaklı olarak mazot, gübre, elektrik ve ilaç fiyatları her gün artarak devam ettiğine dikkat çeken çiftçiler, bu nedenle gübresiz ekim yapıldığını ve tarlaların bir kısmının boş bırakıldığını dile getirdi.

Ortak açıklama yapan çifçtiler, “Mazotun 6 liradan 13 liraya çıktığı, gübrenin tonunun 1800 liradan 17 bin liraya çıktığı, tarımsal ilaçların tonunun 300 liradan 800 lira olduğu, elektrik kilowatının yüzde 126 zamlandığı bir zamanda ekim yapılır ve tarım sürdürülebilir, üretim yapılabilir mi?” sorusunu yöneltti.

Elektrik kullanarak sulu tarım yapan çiftçi elektrik fiyatlarının bu kadar yüksek olduğu bir durumda sulu tarım yapılamadığını, ekilen tarlaların kurumaya terk edildiğinine vurgu yapan çiftçiler, “Böyle bir durumda çiftçi tarlasını ekemiyor, yaşamını borç harçla sürdürmeye çalışıyor” dedi.

Tarım Bakanlığına seslenen çiftçiler, “Çiftçi borç harç içindeyken, gerçek enflasyonun yüzde 80’lerin üzerinde olduğu bir durumda, traktör ve tarlasına haciz konulmuşken nasıl moralimiz düzgün olabilir” diye sordu.

Tüm Köy Sendikası Genel Başkanı Sadık Turan da, “Gayrisafi milli hasılanın yüzde 1’ini Türk emekçilerine vermek zorundasınız. Bizim borcumuz varsa o kadar da alacağımız var. Hükümet, Tarım Bakanı, Cumhurbaşkanı, Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan borçları silinmelidir” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez de, “Çiftçi, Ankara’da, Tarım ve Orman Bakanlığı önünde muhatap bulamıyorsa ülkemiz tarımının en önemli sorunu tarımı yönetememe sorunudur. Eğer çiftçinin fiyatı tarlada düşükse, raflarda yüksekse siz tarımı görmezden gelirsiniz” diye konuştu.

Çiftçiler son olarak taleplerini şöyle sıraladı:

“Tarımda kullanılan mazot, gübre, ilaç, tohum, elektrik ve tüm tarım girdilerinde ÖTV ve KDV kaldırılsın.

Mazot ve gübre gibi tarım girdilerin yüzde 50 hibe ile verilsin.

Tüm bankalarda ve Tarım Kooperatiflerinde alınan kredilerin faizleri silinmeli, anaparası beş taksit yapılmalı. Çiftçinin bozulan sicilleri affedilmeli.

Tarımda kullanılan elektriğin makul fiyata çekilerek ödemesi her ay değil hasat sonuna bırakılmalı.

Bağ-Kur primlerinin yarısının devlet tarafında karşılansın.

Tarım kanununda belirtilen Gayri Safi Milli Hasılanın yüzde birinin üzerinde ödenmesi gereken tarım desteği ödenmiyor. Desteğin bu oran üzerinde ödenmesini talep ediyoruz.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli