TRT Kurdi Koordinatörü: Kürtçenin politikleştirilmesinin önüne geçtik

11-01-2020
TRT Kurdi Koordinatörü Mustafa Ekici
TRT Kurdi Koordinatörü Mustafa Ekici
Etiketler TRT Kurdi Mustafa Ekici PKK Kürtçe 1. Modern Kürt Edebiyatı Konferansı
A+ A-

Haber Merkezi - TRT Kurdi Koordinatörü Mustafa Ekici, TRT Kurdi’nin, Kürtçenin politikleştirilmesinin önüne geçtiğini söyledi. Ekici ayrıca, Diyarbakır HDP il binası önünde oturma eylem yapan ailelerin konusuna özel bir öenm verdiklerini vurguladı.

AA’ya konuşan Ekici, 2009'da kurulan 11 yıllık kanalın Kürtlerin yaşadığı her yerde 24 saat Kürtçe yayıncılık yaptığını belirterek, "Kanalımız spordan müziğe, kadından çocuğa, dinden siyasete, kültürden ekonomiye kadar geniş bir yelpazede, haftada 45 yeni program yayınlıyor" diye konuştu.

TRT Kurdi'nin Irak, Suriye, İran'daki 100 tam zamanlı Kürtçe yayıncılık yapan kanallar arasında reyting sıralamasında birinci olduğunu ileri süren Ekici, "Türkiye'de reyting sıralamasında ilk 30'dayız. Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da en çok izlenen ilk 5 kanal arasındayız. Suriye'de ve Irak'ta birtakım araştırma şirketlerinin yıllık araştırmalarında açık ara bir numarayız” dedi.

TRT Kurdi sışındaki diğer Kürtçe kanalların birtakım siyasi angajmanlara sahip olduğunu belirten Ekici, PKK’nin kanallarını buna örnek verdi.

Ekici, “PKK'nın yaklaşık 10 kanalı var. Burada müzik, çocuk yayıncılığı da yaparlar. Terör, şiddet, kan, ajitasyon akşama kadar yayınlanır. Tamamen örgüt marşları üzerinden bir müzik dayatılır. TRT Kurdi, bu siyasi angajmanların tamamen dışında ve Kürtlerin çok ilgisini çeken, doğal ve insani bir yayıncılık yapıyor. TRT Kurdi, Kürtçenin politikleştirilmesinin önüne geçmiştir. Kürtçenin İslam hafızasının ve Müslüman dillerin arasında kalmasının yoludur kanalımız" diye konuştu

"Bizim kanalımız tematik bir aile kanalı. TRT Kurdi, Kürtlerin nefes borusudur” diyen Musrafa Ekici, “Hendeklerle örgüt çok ciddi kışkırttı halkı ve bizim yayınlarımızla terör örgütüne halk yüz vermedi” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır HDP il binası önünde oturma eylem yapan ve çocuklarının HDP tarafından dağa kaçırıldığını iddia eden ailelerle ilgili yayınlara ve haberlere de devam edeceklerini belirten Ekici, bu konuya kanalın özel bir önem gösterdiğini söyledi.

Ekici, "PKK'nın karargahlarında Kürtçe konuşulmaz. Dertleri Kürt değil, Kürtçe değil. Kürt'e dayalı projeleri yok. 1970'lerde kalmış, sosyalist bir jargon içinde yaşıyorlar. Kandil'deki terör baronlarının çoğu 70 yaşını geçti. 70 yıldır dağdaki bu adamlar, 70 yıl öncesinin jargonları ile konuşuyorlar. PKK Stalinizmi'nin bugün hiçbir karşılığı yok" diye konuştu.

Diyarbakır’daki ailelerle ilgili yayınlarında stüdyo ortamında aileleri ağırladıklarını ifade eden Ekici, " Özgürce konuşabildikleri bir alan sağladık ve yine yapacağız. Etkili olduğumuz açık. Bir kızımız annesini bizim kanalımızda görüp kaçıp geldi. Annesi, 'Kızımı rüyamda gördüm. 'Anne, kuyudan çıkamıyorum diyordu.' diye anlattı. Bu çok içimi acıtmıştı ve ağrıma gitmişti. Biz de onu klip haline getirdik ve çevirdik" dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli