İHD ve TİHV: İnsan hakları değerlerinin tasfiye edilmesine izin vermeyeceğiz

10-12-2018
Rûdaw
Etiketler İHD TİHV 10 Aralık İnsan Hakları Günü açıklama
A+ A-

Haber Merkezi - 10 Aralık İnsan Hakları Günü vesilesiyle bir açıklama yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), “İnsan hakları değerleri toplumsal yaşamdan tümüyle tasfiye edilmeye çalışılıyor. İnsan hakları değerlerinin tasfiye edilmesine hiçbir şekilde izin vermeyeceğiz” dedi.

 

İHD ile TİHV, 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde konuya dair yazılı açıklama yayınladı.

 

Türkiye’nin insan hakları ve demokrasi sorununun büyüdüğü belirtilen açıklamada,“Bildirgenin 70. yılında insan hakları araçsallaştırıldı ve tehdit altında” denildi.

 

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

 

“Türkiye’nin Kürt sorununu çözemediği için gerçek bir çatışma çözümü gerçekleştiremediği, bunun sonucunda demokratikleşmesini sağlayamadığı, tersine bir gidişatın içerisine girdiği ve anayasasını değiştirerek tek kişi yönetimine dayalı otoriter bir başkanlık modeline geçtiği ve bunun da sürekli hak ihlali ürettiği görülmektedir.

 

Türkiye’nin sürekli silahlı çatışma ortamında rejiminin otoriterleşmesinin yanı sıra içerisine girdiği ekonomik krizin etkisi ile ekonomik ve sosyal haklarda ciddi bir gerileme süreci içerisine girdiği ve bunun sonucunda işsizlik ile birlikte yoksulluğun giderek arttığı, buna karşı mücadele etmek isteyen işçi ve emekçi örgütlerinin üzerinde baskı kurulduğu bir ortamdayız.

 

OHAL tüm sonuçlarıyla birlikte kalıcı hale getirildi. Bugün gelinen aşamada parlamento denge ve denetleme fonksiyonuna sahip bir siyasal kuvvet, yurttaşların temsilcileri aracılığı ile hak aradığı,  taleplerini ifade ettiği bir kurum olmaktan çıkarılmış, yürütme gücünün basit bir meşrulaştırma/onay aracına dönüştürülmüştür. Hak temelli bir rejim fikri terk edilmiş; hukuk kurumu, minnet ve rıza göstermeyen toplumsal kesimleri susturma ve sindirme aracı haline getirilmiştir.”

 

Artan baskıların insan hakları değerlerinin toplumsal yaşamdan tümüyle tasfiye edilmeye çalışıldığının açık göstergesi olduğu belirtilen açıklamada, “İnsan hakları değerlerinin tasfiye edilmesine hiçbir şekilde izin vermeyeceğiz” ifadeleri kullanıldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli