Anayasa değişikliği TBMM'ye sunuldu

10-12-2016
Rûdaw
A+ A-

Haber Merkezi - AK Parti ile MHP'nin üzerinde uzlaştığı ve parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçişi öngören anayasa değişikliği teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunuldu.

 

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın, Cumartesi günü anayasa değişikliği teklifini TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a sunduğu belirtildi.

 

Cumhurbaşkanının yürütmenin başı olması ve bir partiye üye olmasını sağlayacak yeni anayasa teklifine göre, seçilme yaşı 18'e indirildi. Milletvekili sayısı 600'e çıkarıldı. Cumhurbaşkanı, yürütmenin başı olması ve yardımcılarını kendisinin ataması teklif edildi. Buna göre, Cumhurbaşkanı devletin başı olacak, yürütme yetkisi Cumhurbaşkanında bulunacak. Cumhurbaşkanı ayrıca, cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar ve üst düzey kamu görevlilerini atamaya yetkili olacak.

 

Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri, yetkileri ve teşkilat yapıları Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenmesi isteniyor.

 

Teklife göre meclis seçimi ile cumhurbaşkanlığı seçimi 5 yılda bir ve aynı tarihte yapılacak.

 

Disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamaz. Buna tek istisna olarak savaş halleri gösterildi.

 

HSYK üye sayısının 22'den 12'ye düşürülmesi ve yarısının meclis tarafından seçilmesi teklif edildi.

 

AKP Genel Sekreteri Abdülhamit Gül ile Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak'ın taslak halinde meclise sunulan metinle ilgili ortak basın açıklaması yaptı.

 

Ortak basın toplantısında Abdülhamit Gül şu açıklamayı yaptı:

 

"Toplam 21 maddelik anayasa değişiklik teklifimizi AK Parti olarak sunduk. Bu kuvvetli bir uzlaşı teklifidir. Özellikle bu anayasa metninde seçilme yaşını 18'e düşürüyoruz. Güçlü yasama ve güçlü yürütme dedik. CHP'li Bülent Tezcan'ın da olduğu bir anlaşma yaptık. Orada mutabık kaldığımız 7 maddeyi de buraya koyduk. Hukuk devleti bakımında da tarihidir. Bağımsız ve tarafsız yargı vurgusu var. Askeri ve sivil darbe ayrımı ortadan kalktı. HSYK konusunda da mutabakata vardık. Kürsü seçimini ortadan kaldırarak parlamentoyu daha da güçlendirdik. Bu ortak bir mutabakattır. Burada beraber taşın altına elimizi koyduk. Mecliste güçlü bir şekilde kavul edileceğini düşünüyorum."

 

Mehmet Parsak ise şu ifadeleri kullandı:

 

"Burada 2011'den sonraki gelişmelerin daha dikkatli analiz edilmesi gerekiyor. Tüm siyas, partiler anayasanın değişmesi üzerinden milletimize söz vermiştir. 2011 yılındaki anayasada, anayasadan Türk ibaresi çıkarılmak istenmiştir. Bu anayasada ilk dört maddenin değişmesi teklif edilmiş, milli ve üniter devlet ilkelerinin değiştirilmesi istenmiştir. Eğitim dilinin Türkçe olduğu, hükümet sistemi de tartışılmak istenmiştir. Milli devlet ve üniter devlet tartışma konusu değildir."

 

Teklifte MHP'nin istediği değişiklikler gerçekleştirildi ve bu partiye gönderildi. MHP teklifte yapılan değişiklikleri onayladı ve uzlaşma sağlandı.Anayasa değişikliğinin mecliste görüşülmesinin ardından oylanması ve bahar aylarında referanduma sunulması planlanıyor.

 

Başbakan Binali Yıldırım ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, anayasa değişikliği paketini konuşmak için geçen hafta biraraya gelmişti.

 

Erdoğan: İnşallah yeni bir dönemin başlangıcı olsun

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, teklifin sunulmasından saatler önce katıldığı toplu açılış töreninde AKP hükümetinin anayasayla ilgili hazırlıkları parlamentoya sunacaklarını belirtti.

 

"Temennim odur ki, parlamentodan bu, şöyle başarılı bir referandum oylamasıyla 330'u aşacak şekilde geçer ve ondan sonra da parlamento bunu milletimize taşır" dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli