Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum ‘Yargıtay kararını yazdığı’ iddiası hakkında ne dedi?

10-11-2023
Rûdaw
Etiketler Mehmet Uçum Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yargıtay Can Atalay AYM
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Anyasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunan ve AYM’nin anayasayı ihlal ettiğini savunan Yargıtay kararının kendisi tarafından yazıldığı iddiası hakkında, “Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin gündemdeki kararının tarafımdan yazıldığı iddiası tamamen yalandır” dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin TİP Milletvekili Can Atalay'ın tahliyesine yönelik “hak ihlali” kararını uygulamayan Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi, AYM üyeleri hakkında da “anayasa ihlali ve yetki aşımı” iddiasıyla suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.

Gazeteci Alican Uludağ, “iktidar içindeki bir kaynağının” değerlendirmesini sosyal medya hesabından paylaştı. Uludağ, "İktidar içindeki bir kaynağım, Yargıtay dairesinin Can Atalay kararı için 'Okuduğumda karar, sanki Cumhurbaşkanımızın bir danışmanının ağzından çıkmış gibi' ifadesini kullandı. İsim de verdi. Yorumsuz" dedi.

Bu iddianın ardından Cumhurbaşkanı Danışmanı Mehmet Uçum sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaparak, “Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin gündemdeki kararının tarafımdan yazıldığı iddiası tamamen yalandır. Yargının bağımsızlığını tartışma konusu yapmak için ileri sürülen bu asılsız iddiayı şiddetle reddediyorum. Bu tür asılsız isnadlarla oluşturmaya çalıştıkları kaos ortamına argüman üretmeye çalışanlar bilsinler ki emellerine ulaşamayacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum önceki gün yaptığı açıklamada Yargıtay'a destek vermişti:

"Anayasanın 14. maddesinin belirsiz olduğunu ileri sürmek AYM’nin görevi değildir. 14. Madde'ye belirlilik kazandıran Ceza Kanunları ve Ceza Yargısı kararlarıdır. AYM anayasanın açık hükmünün yanı sıra Ceza Kanunlarını ve Yargı Kararlarını da göz ardı ediyor. Ne yazık ki AYM’nin bu konuda verdiği kararlar tam bir yargısal aktivizm örneğidir. Bu çerçevede Yargıtay’ın Aym ihlal kararına uymama kararı gerekçeleriyle doğrudur. Tepki gösterenlerin Yargıtay kararını okuyup okumadıkları da ayrı bir sorundur. Suç duyurusu meselesi ise Milli Yargıya karşı saldırıların çok büyük bir birikim oluşturması sebebiyle reaksiyoner bir tavırdır. Bir anlamda kral çıplak demektir. Yönteminin bu olup olmadığı ayrıca tartışılır ama cesareti tartışılmaz. Yargıtay’ın kararı ayrıca turnusoldur, kim Milli Yargıdan yana kim değil belli olur. Türkiye, Milli Yargısını batıcı ve neo liberal yargı anlayışlarına karşı sonuna kadar savunacaktır, kimsenin bundan şüphesi olmasın."

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli