Dersim Katliamı tanığı Bego Polat yaşamını yitirdi

Erbil (Rûdaw) - 1937-1938 yıllarında gerçekleştirilen Dersim Katliamı’nın tanıklarından biri olan ve annesi ile 3 kardeşi gözlerinin önünde katledilen 93 yaşındaki Bego Polat, Dersim’de yaşamını yitirdi.

Bego Polat’ın kızı Rose Polat Agum, babasının dün yaşamını yitirdiğini duyurarak, “Yaralı babam Bego, bizi yalnız bıraktı” dedi. Bego Polat iki gündür yoğun bakımdaydı.

Dersim Katliamı’nın tanıklarından olan Bego Polat, Rûdaw’ın “Domane 38” belgeselinde yer almıştı. Bego Polat, Rûdaw’a, çocukken katliam yerine götürüldüğünü ve ona ateş edildikten sonra Harçik Irmağı’na atıldığını söylemişti.  

Bir parmağı kopan Bego Polat, ırmakta bir süre sürüklendikten sonra kurtulmuştu.  Belgeselde konuşan Bego Polat, “İbrahim oğlu Hüseyin, Rayver ve Xidê Alê Qol’un elleri birbirlerine bağlanmıştı. Rayver çömelmişti. İbrahim oğlu Hüseyin elini omzuna koyup, ‘Pirim korkma, bugün İmam Hüseyin’in günü. Yanıma gel ki kanımız karışsın’ dedi” ifadelerini kullanmıştı.

Dersim Katliamı’na bizzat tanık olanların dilinden 1937-38’de yaşananların anlatıldığı "Domane 38" belgeseli 15 Kasım 2021’de Rûdaw TV’de yayınlanmıştı.

Belgeselde Dersim Katliamı’ndan kurtulanların katliama dair tanıklıklarına yer verilmişti.

Bego Polat’ın kızı, Rose Polat Agum’un “Bego-Dersim 1938 ve Sonrası” adlı bir kitabı var. Kitap, genel olarak Bego Polat’ın katliama dair anılarından oluşuyor.

Dersim Katliamı'nın hayatta kalan son tanıkları anlattı!