DERSİM – Köprü 1994’te askerler tarafından yıkıldı, mağdur köylüler köprüyü yeniden yapmaya başladı

7 saat önce
Ali Haydar Gözlü
Etiketler Köprü Dersim Askerler
A+ A-

Dersim (Rûdaw) - Dersim'in Markasor (Dokuzkaya) köyünü Pülümür Vadisi’ne bağlayan köprü 1994 yılında güvenlik gerekçesiyle askerler tarafından yıkıldı. Aradan geçen 30 yılda köylülerin köprü talebi her defasında "maliyetli" gerekçesiyle kabul görmedi. Yetkili kurumlardan umudu kesen köylüler, bir araya gelerek kendi imkanlarıyla köprü inşa etmeye başladı.

Dersim'de 1993-94 yılında köylerinin boşaltılmasının ardından 30 yıl boyunca köylerine girişleri yasaklanan ve büyük mağduriyetler yaşayan Nazımiye ilçesine bağlı Markasor (Dokuzkaya) köylüleri, yasağın kalkmasının ardından köylerine dönmenin sevincini köprü ve yol olmadığı için buruk yaşıyor.

1994 yılında "güvenlik gerekçesiyle" askerler tarafından yıkıldı

Dersim-Erzincan Karayolu üzeri Pülümür Vadisi'nde bulunan Dokuzkaya köyüne (Markasor) 1962 yılında köprü yapıldı. Hayvancılık, arıcılık ve ceviz yetiştiriciliği ile geçimini sağlayan köylünün yaşamını kolaylaştıran köprü, 1994 yılında "güvenlik gerekçesiyle" askerler tarafından yıkıldı, köy boşaltıldı. 30 yıldan bu yana yaşam alanlarıyla bağlantısı kesilen köylülerin köprü talebi ise bir türlü karşılık görmedi.

Köprü sorunlarını çözmek ve köylerine gitmek için bir araya gelen Markasor köylüleri, kendi imkanları ile Pülümür Çayı üzerine köprü inşa etmeye başladı.

Dokuzkaya Köyü Dayanışma ve Kalkınma Derneği Başkanı Hıdır Bozdağ, dernek bütçesiyle ve köylülerin katılarıyla köprüyü yapmaya başladıklarını söyledi.

1994'te köyün boşaltıldığını ifade eden Bozdağ, "30 yıldır bu köy boşaltılmış bu zaman içinde köyümüzü, hasret çektiğimiz yeri,  doğduğumuz yeri büyüdüğümüz köyümüzü özledik. Bizde köylüler ile toplandık ve bu köprüyü yapma kararı aldık. Ben de dernek başkanıyım bu şekilde başladık. Bir haftadır çalışıyoruz ve bitirmek üzereyiz. Umarım devletimiz de cömertlik gösterir buraya bir köprü yapar ve yolumuzu açar biz de devlete teşekkür ederiz" dedi.

"Cenazelerimizin köyde gömülme vasiyetini yerine getiremedik"

Köylülerden Hüseyin Aygül, "Bu köy 1994'de köprü kesildi köy yakıldı. 30 yıl boyunca kimse köyüne gidemedi. Kimse cenazesini köye götüremedi, bayramlarda mezar ziyaretlerine gidemedik, herkes bayramda mezarlarını ziyaret etmeye gidiyor bizim buna hakkımız yok mu? Köy boşaltıldığı zaman yaşlılarımız dedi ki cenazelerimizi köyüme götürün gömün dedi ama hiç kimsenin köyünde gömülme vasiyetini yerine getiremedik" diye konuştu.

Hüseyin Deniz, "Biz yeniden köylerimize dönmek, hayvan beslemek, bağ bahçe yetiştirmek, cevizlerimizi toplamak istiyoruz. Devletten beklentimiz, bize yardım etsin köprümüz yok. Köprü yapılması için 2-3 yıl önce gerekli yerlere başvurduk ancak bize ne yapacağız ne de yapmayacağız yönünde bir cevap verilmedi. Biz de baktık köprü yapılmıyor imkanlarımızla bu köprüyü yapmaya başladık" şeklinde konuştu.

Hıdır Karabulut, "Köyümüzde 500'den fazla hayvan vardı, herkesin arısı vardı. Ceviz yetişiyordu. Ancak bombalandı taş üstüne taş kalmadı. Yolumuz da yok köprümüz de yok. Dernek vasıtasıyla yardımlarla bu köprüyü yaptık" dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı / Foto: ANKA

MSB: Sınırda insan kaçakçılığı yapan Tuğgeneral’in rütbesi söküldü

MSB, Suriye sınırında "makam aracıyla insan kaçakçılığı" olayında emekliliğe sevk edilen Tuğgeneral Bilal Çokay’a ilişkin, “Yüksek Disiplin Kurulu tarafından, Bilal Çokay’a Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ayırma cezası verilerek rütbesi geri alınmıştır” açıklamasını yaptı.