TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 10 Ekim Salı

10-10-2017
RÛDAW
Etiketler TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 10 Ekim Salı
A+ A-
Yeni Şafak: Müttefik değil düşman

ABD'nin, Suriye’nin kuzeyindeki terör koridorunu kesip, FETÖ’yle mücadeleyi kararlılıkla sürdüren, Rusya ve İran ile işbirliğini artıran Türkiye’ye cevabı “vizeleri askıya almak” oldu. Türkiye de ABD’lilerin vize işlemlerini durdururken İncirlik ve Afganistan’da yeni hamleler gelebilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu için gerçekleştirdiği New York ziyaretinde ABD Başkanı Donald Trump’ın, “İki ülke hiç olmadığı kadar yakın” ifadelerini çabuk unuttu. Bu ziyaretten yaklaşık 3 hafta sonra iki ülke arasında vize gerilimi patlak verdi. Türkiye’nin karşılıklılık ilkesi gereği anında aynı karşılığı verdiği ABD’nin vize adımının gerekçeleri arasında Türkiye’nin FETÖ ile mücadelesi, Rusya ve İran ile artan işbirliği ve diyalog çabaları karşısında “eksen kayması” suçlamaları, Irak kuzeyi ve Suriye’de Türkiye’nin artan etkinliği başta olmak üzere çok sayıda gerekçe bulunuyor.

Cumhuriyet: Hiç bu kadar uzak olmadılar

Türkiye ve ABD’nin birbirine rest çekerek vatandaşlarına vize uygulamasını durdurmasının ardından Ankara dün ABD’ye “Bu kararlardan vazgeçelim” mesajı iletti.

Dışişleri’ne çağrılan ABD Büyükelçiliği Müsteşarı’na “Gereksiz tırmanmaya sebep olan ve insanlara mağduriyet yaratan bu karardan vazgeçelim” mesajı iletildi. Bu mesajlar sürerken, tutuklanması nedeniyle Washington-Ankara arasındaki krizi tırmandıran ABD Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz’un yanı sıra bir konsolosluk çalışanı hawkkında daha gözaltı kararı olduğu; eşi ve oğlunun sorguya alındığı haberleri ise gün boyunca devam etti. ABD’nin Türkiye’de, Türklere yönelik vize işlemlerini askıya almasının ardından dolar hızla yükselişe geçerken, önceki gün geceyarısı aynı kelimelerle Twitter üzerinden ABD vatandaşlarına yönelik misilleme kararı alan Ankara, dün gerginliği tırmandırmak yerine düşürmek için harekete geçti. ABD’nin vizelerin askıya aldığını açıklamasının ardından önceki gün akşam Dışişleri Müsteşarı Ümit Yalçın’ın, ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass ile telefonla görüştüğü öğrenildi. Yalçın, karardan duyulan rahatsızlığı aktarırken kısa süre içerisinde ‘sonlanması’ beklentisini de aktardı. Dün de ABD Genel Müdürü Büyükelçi İnan Özyıldız ve Konsolosluk İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Mehmet Samsar’ın Dışişleri’ne çağırdığı ABD Müsteşarı Philip Kosnett’e “Gereksiz tırmanmaya sebep olan ve insanlara mağduriyet yaratan bu karardan vazgeçelim” mesajı iletildi. ABD Misyonları resmi tatil olan Kolomb günü nedeniyle dün kapalı olduğu için Büyükelçi Bass yerine Kosnett’in çağrıldığı belirtildi. Benzer mesajlar Washington’da da Büyükelçi Serdar Kılıç tarafından iletilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Ukrayna’ya gitmeden önce yapacağı basın toplantısını son anda iptal etti. Bunda, ABD’den saat farkı nedeniyle gelecek yanıtın beklenmesi etkili oldu.

Star: ABD'de suçüstü paniği

15 Temmuz’da aktif rol oynadığı ortaya çıkan ABD’nin suçüstü yakalanma telaşıyla imza attığı vize skandalının ardından bir konsolosluk çalışanına daha gözaltı kararı çıktı.

17-25 Aralık ve 15 Temmuz darbe girişimlerini gerçekleştiren terör örgütü FETÖ ile Suriye’deki PKK/PYD terör koridoruna hamilik yapan ABD’yle ilişkilerdeki gerginlik, FETÖ ve PKK ile direkt irtibatlı konsolosluk çalışanlarının ortaya çıkması ve Amerika’nın suç üstü yakalanmasıyla doruk noktasına yükseldi. İlk olarak ABD’nin Adana Başkonsolosluğu çalışanı H.U’nun PKK, İstanbul Başkonsoluğu çalışanı M.T’nin FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanmasının ardından dün de İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı N.M.Ç ve aile üyeleri hakkında FETÖ’den gözaltı kararı alındı. ABD Başkanı Trump’ın gündeme getirdiği FETÖ’den tutuklu İzmir’deki papaz Andrew Craig Brunson’un yanı sıra FETÖ ile ABD arasında koordinasyonu sağladığı ve ajanlık yaptığı iddia edilen ABD konsolosluk görevlisi Jason Sandoval’ın da ifadesine başvurulabileceği iddia edildi.

Birgün: Krizin nedeni tanıdık: Tutuklama

ABD’nin vize yasağı koyduğu ve Türkiye’nin aynen karşılık verdiği krizin sebebinin tanıdık olduğu ortaya çıktı. Almanya’yla yaşanan siyasi krize benzer biçimde ABD ile yaşanan kriz de ‘gözaltı ve tutuklama’ya dayanıyor

Geçen haftalarda bir ABD Başkonsolosluğu çalışanının FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanması ardından tırmanan kriz, Washington yönetiminin Türkiye’ye vize yasağı uygulamaya başlamasıyla doruğa ulaştı. ABD-Türkiye ilişkileri tarihinde görülmedik biçimde sert tedbirlerin uygulamaya konuşması dikkat çekerken Türkiye de ABD’nin aldığı vize yasağı kararının ardından ‘harfi harfine aynı’ aynı kararı alarak karşılık verdi.

Akşam: Firar eden FETÖ’cülerin belgelerini hazırlamış!

FETÖ’cü eski savcı Zekeriya Öz başta olmak üzere 17-25 Aralık kumpasçılarıyla irtibatı tespit edilen Metin Topuz’un zanlıların yurtdışına kaçışı için de devreye girdiği tespit edildi.

İstanbul Başsavcılığı’nca 17-25 Aralık dosyalarnını hazırlayan eski polis müdürleri ile ABD savcısı arasında köstebeklik yaptığı gerekçesiyle tutuklanan ABD İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz ile ilgili bilgiler gelmeye devam ediyor. Savcılık Topuz’un dosyasını incelerken yeni bir bilgilye daha ulaştı.

Kumpas dosyalarının kayıtlarının ABD’ye uçurulmasına aracılık eden Topuz, FETÖ’cü şüphelilerin de uğrak noktası çıktı. Firar etmek isteyen şüphelilerin vize için Topuz’a başvurduğu tespit edildi. Topuz, ABD’ye kaçan FETÖ’cülerle yakından ilgilendiği belirlendi. Topuz’un dosyasının derinleştiren savcılık, örgütle başka ne  şekilde irtibatının olduğu hususlarını araşatırıyor.



Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli