Avrupa'ya çıkmak isterken Suriyeli çetelerin eline düştü: İki kez kaçırıldı

Erbil (Rûdaw) – Rojavalı genç Avrupa’ya çıkma hayali ile İstanbul’da insan kaçakçıları sandığı çetelerin eline düştü. Ailenin yüklü fidye vermesi ardından serbest bırakılan genç bu sefer Urfa’da 3 Kamışlolu gençle birlikte ikinci kez kaçırıldı. Ağır işkence gören gençler, ailelerin 50 bin euro fidye ödemesi sonucu kurtarıldı.

Dilbiwîn Dara’nın sunduğu Rojava bültenine bağlanan iki kez kaçırılan Kaniwar Ramo’nun ağabeyi Mahmud Muhammed Ramo yaşanan süreci anlattı.

Kaniwar Ramo’nun hayatını etkileyen olay geçtiğimiz yıl İstanbul’da yaşandı.

Rojava’nın Dirbesi kenti nüfusuna kayıtlı Kaniwar Ramo Hollanda’daki ağebeyine ulaşmak için İstanbul’da kaçakçılarla anlaştı.

Ancak o gece Kaniwar’ın anlaştığı kaçakçıların yerine kendini kaçakçı olarak tanıtan Deyrezorlu Begaran aşireti üyesi Riyad El Hamdan isimli biri geldi.  Çeteler, genç adamı Avrupa’ya çıkaracağı vaadiyle Osmaniye kentine kaçırdı.

"Kürtlerin malı ve kadınları bize helal"

Mahmud Muhammed Ramo’nun anlatımına göre, kendisi ile iletişime geçen çete üyesi kardeşinin videosunu göndererek 6 bin Euro ödememeleri halinde kardeşini öldüreceklerini söyledi.

Mahmud Muhammed Ramo kendisi ile iletişime geçen Riyad El Hamdan isimli çetenin “Kürtlerin malı, mülkü ve kadınları bize helalledir” dediğini aktardı. 

Kürdistan Bölgesindeki aile 6 bin Euroyu çete üyesine göndererek çocuklarını kurtardı.

Ancak genç adamın yakasını bırakmayan çeteler Kaniwar Ramo’yu bu kez Urfa’dan 3 Kamışlolu genç ile birlikte kaçırdı. Türkiye destekli grupların kontrolündeki Serêkaniye bölgesine götürülen 4 Rojavalı gencin ailesi ile iletişime geçen çeteler bu sefer kişi başı 13 bin Euro fidye istedi.

Aileler 50 bin euroyu İstanbul'da bir hesaba gönderdi

Mahmud Muhammed Ramo “Bizden 13 bin Euro isteyince biz paramız olmadığını söyledik. İkinci gün kardeşimin ve arkadaşlarının ağır işkence gördüklerini gösteren videoyu gönderdiler. Eğer ölmelerini istemiyorsanız bu parayı ödeyin dediler. Ben Hollanda’da sığınmacıyım. O kadar param yok. Kürdistan Bölgesi’ndeki ailem ve gençlerin ailesi 50 bin Euro İstanbul’da bir hesaba gönderdi. Kardeşim ve arkadaşları bu şekilde serbest kaldılar” dedi.

"Çete üyesi Urfa'da ikamet ediyor"

Ramo, Avrupa’ya gitmek isteyen Rojavalı Kürtleri kaçırıp fidye alan Riyad El Hamdan isimli Deyrezorlu çete üyesi ve ona yardım eden kişilerin Urfa’da ikamet ettiğini ve bu şahısların işlediği suçların cezasız kalmaması gerektiğini söyledi.

"Türkiye'de bu kişilere dava açmak için avukatların bize ulaşmasını istiyoruz"

Mahmud Muhammed Ramo sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kardeşim kurtarıldıktan sonra Almanya’ya ulaştı. Şimdi bir kampta ve psikolojisi hiç iyi değil. Gördüğü işkenceler, yaşadığı korkunç durum nedeniyle kimse ile konuşmak istemiyor. Kendisini kaçıran bu çeteler hakkında Almanya’da dava açtı. Ancak biz şuan Urfa’da yaşayan bize bu durumu yaşatan Suriyeli Arap Riyad El Hamdan ve çete grubu hakkında Türkiye’de de dava açmak istiyoruz. Avukatların bu konuda bize destek olmasını istiyoruz.”

Mahmud Muhammed Ramo bu kişilere gönderilen paranın dekontu, telefon mesajlaşmaları ve videoların delil olarak ellerinde bulunduğunu belirterek yetkilerin harekete geçmesini ve davaları konusunda bir avukatın kendilerine yardım etmesini istedi.