TSK’da dikkat çekici değişiklik: ‘Sınır ötesi operasyon’ sorumluluğu Ergün’e verildi

Haber Merkezi – Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete atama kararlarına göre, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Levent Ergün, İkinci Ordu Komutanı oldu. Kürdistan Bölgesi ve Rojava’daki operasyonların sorumluluğu Ergün’e verildi.

Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararlara göre, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde görev yapan 117 generalin ataması yapıldı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda 32 amiral, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda ise 38 generalin görev yerleri ve pozisyonları değişti. 1. Ordu Komutanı, 2. Ordu Komutanı ve Ege Ordu Komutanı’nda değişikliğe gidildi.

Genelkurmay 2’nci Başkanı Orgeneral İrfan Özsert Ege Ordu Komutanı olarak atanırken, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Kemal Yeni ise Orgeneral Özsert’in yerine Genelkurmay 2’nci Başkanı olarak görevlendirildi.

Kürdistan Bölgesi ve Rojava'ya yönelik yapılan "sınır ötesi operasyonlardan" sorumlu olan ve geçen hafta orgeneralliğe terfi ettirilen Metin Tokel, İstanbul 1. Ordu Komutanlığı’nın başına getirildi.

Operasyonların sorumluluğu Ergün’e verildi

Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi ve Rojava’daki operasyonlarının sorumluluğu ise Balyoz davasında yargılanan ve cezaevinde kalan Levent Ergün’e verildi.

Daha öncesinde operasyonların başında Metin Tokel vardı.

Öte yandan Ergün’ün Mardin’in Nusaybin ilçesinde hendek-barikat savaşında da yer aldığı bildirildi.

13 yıl ceza alan Levent Ergün 2011’de tutuklanmış, 2014’te beraat etmişti. Tokel’in yerine getirilerek 2. Ordu Komutanı olan 58 yaşındaki Ergün geçen haftaki YAŞ kararıyla orgeneralliğe terfi ettirilmiş ve TSK’daki en genç orgeneral olmuştu.

İstihbaratta değişiklik

Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Günaydın, Hava Lojistik Komutanlığı’na atandı. Hava Harp Enstitüsü Müdürü Korgeneral Yaşar Kadıoğlu ise Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı’na getirildi.

Kararnameyle, KKTC’deki Güvenlik Kuvvetleri Komutanı da değişti. Kara Harp Enstitüsü Müdürü İlker Görgülü, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı oldu. Bu görevdeki Tümgeneral Osman Aytaç merkeze çekilerek Kara Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanı oldu.

Levent Ergün kimdir?

Levent Ergün, 6 Ağustos 1966'da İstanbul'da doğdu. 1988'de Kara Harp Okulundan mezun oldu. 1989'da Piyade Okulunda sınıf eğitimini tamamladı.

1989-1992 arası 66. Zırhlı Tugay'da takım ve bölük komutanlığı yaptı. Daha sonra 1992-1994 arası 70. Mekanize Piyade Tugayı'nda, 1994-1995 arası Kara Harp Okulunda bölük komutanlığı yaptı. 1995 yılında Bosna-Hersek'e giden Barış Gücü Taburunda takım komutanı olarak yer aldı.

1999'da Kara Harp Akademisinden kurmay subay olarak mezun olduktan sonra 66. Zırhlı Tugay'da lojistik kurmay yarbaşkanlığı yaptı. 2000 yılında Kara Harp Akademisine öğretmen olarak atandı. Bu görevi sırasında 2001-2003 yılları arası ABD'de yüksek lisans yaptı.

2003-2010 yılları arasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Plan ve Yönetim Daire Başkanlığında plan subaylığı, 4. Komando Tugayı'nda tabur komutanlığı, Brüksel'de bulunan NATO karargâhındaki Türk Askerî Temsil Heyetinde strateji, savunma ve ordu plan subaylığı yaptı. 2004-2005 arası Afganistan'da Uluslararası Güvenlik Destek Gücüne (ISAF) bağlı İstihbarat ve İstihbarata Karşı Koyma Daire Başkanlığında görevlendirildi.

2007'de piyade kurmay albay rütbesine terfi etti. 2010 yılında 39. Mekanize Piyade Tümeni'ne bağlı 49. Piyade Alayı komutanlığına atandı. 2012'de 3. Kolordu Eğitim, Değerlendirme ve Bölge Koordinasyon Sağlama kurmay yarbaşkanlığına, daha sonra operasyon daire başkan yardımcılığına atandı.

Balyoz davasında 23 Kasım 2011'de kabul edilen 3. iddianame ile birlikte yargılanmaya başladı. 23 Eylül 2012'de 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve hükümle birlikte tutuklanarak Hasdal Cezaevi'ne gönderildi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 2013'te hakkında verilen hükmü bozdu ve Ergün tahliye edildi. 2014'te beraat etti.

2015'te tuğgeneral rütbesine terfi etti ve 4. Komando Tugayı komutanlığı yaptı.

Sonrasında Mardin-Nusaybin’e gitti ve hendek-barikat savaşında yer aldı.

2016'da Genelkurmay Harekât Plan Daire Başkanlığına atandı. Bu görevdeyken Erdoğan'ın ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yaptığı görüşmeye Genelkurmay Başkanlığı temsilcisi olarak katıldı.

2018'de tümgeneral rütbesine terfi etti ve Genelkurmay Harekât Başkanlığına atandı. 2020'de 6. Mekanize Piyade Tümeni ve Müşterek Özel Görev Kuvveti komutanlığına getirildi.

2021'de korgeneral rütbesine terfi etti ve 3. Kolordu komutanlığına atandı. 2024 YAŞ kararlarıyla birlikte orgeneral rütbesine terfi etti.