Gazeteci Özuğurlu: Erdoğan'ın açıklaması herkes için sürpriz oldu

10-07-2023
Etiketler Erdoğan İsveç AB Musa Özuğurlu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Gazeteci Musa Özuğurlu, Erdoğan’ın AB üyeliği için yeni bir süreci başlatmak istediğini ve bunun herkes için bir sürpriz olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmadan önce yaptığı açıklamada, İsveç’in NATO üyeleği hakkında açıklamalarda bulundu.

Erdoğan Litvanya'ya uçuşu öncesinde yaptığı açıklamada, "Önce gelin Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde önünü açın, ondan sonra biz de Finlandiya ile ilgili nasıl onun önünü açtıysak, İsveç'in de önünü açalım" dedi. 

Konu hakkında Rûdaw TV’den Hêvidar Zana’nın sunduğu 15.00 bültenine değerlendirmelerde bulunan gazeteci Musa Özuğurlu, Erdoğan’ın AB üyeliği için yeni bir süreci başlatmak istediğini ve bunun herkes için bir sürpriz olduğunu söyledi.

“Çok ilginç bir döneme giriyoruz”

Özuğurlu konu hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:

“Herkes için sürpriz oldu. Çünkü şuana kadar İsveç’in NATO’ya üyeliği Türkiye-İsveç arasındaki ikili ilişkiler ve diğer taraftan Türkiye’nin İsveç’ten bazı istekleri olarak görülüyordu. Ama aynı zamanda ABD’ye yönelik de Türkiye’nin bazı istekleri vardı. Bu çerçevede görülüyordu. Ancak Avrupa Birliği ile ilgili isteğini Erdoğan’ın ilk defa duyuyoruz. Dolayısıyla bu gerçekten büyük bir sürpriz sayılabilir. Bunun aynı zamanda bir pazarlık konusu olarak kullanılmak istendiğini de öngörebiliriz. Diğer taraftan ise AB ile uzun zamandır AB’ye üye olma konusunda ilişkiler Erdoğan ile en aza indirgenmişti. AB ile Türkiye arasında bir takım itilaflar vardı. Bundan sonra Erdoğan, bu itilafları gidermek için adım atar mı? Sonuç itibarıyla eğer Türkiye AB’ye girmek istiyorsa, tıpkı Türkiye’nin İsveç’ten bir takım istekleri varsa AB’nin de Türkiye’den bir takım istekleri olacaktır. Çok ilginç bir döneme giriyoruz.”

AB’nin son dönemde Türkiye’ye neredeyse ‘dışlar’ bir şekilde yaklaştığını belirten Özuğurlu AB ile Türkiye arasında geçmişte çok sayıda görüşmelerin yürütüldüğünü ancak,  başta Türkiye’nin terör ile mücadele yasasını değiştirilmesi gibi çok sayıda başlığın ise kaldığını söyledi.

“AB Türkye’ye soğuk yaklaşmaya devam edecektir”

Özuğurlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fakat o kadar ilginç bir durum var ki ortada, tam da İsveç’e kendi terör ile mücadele çerçevesini kabul ettirmeye çalıştığı yerden tam da Türkiye AB ile problem yaşıyor. O zaman Türkiye bunu değiştirecek mi? Ben şahsen değiştirmeye niyetli olduğunu düşünmüyorum. Dolayısıyla AB, Türkiye’ye bu konuda soğuk yaklaşmaya devam edecektir.

İkincisi; Türkiye çok büyük ekonomik bir kriz yaşıyor. Dolayısıyla AB’nin dünyanın –Ukrayna meselesi nedeniyle- durgunluğa girdiği, zor bir dönem yaşadığı dönemde böyle bir bünyeyi, hemen kendi içine almak istemeye bilir.

Üçüncüsü ve bence daha da önemlisi mülteciler meselesi. Türkiye zaten çok sayıda mülteciyi barındırıyor ve AB bunu kendi dışında görüyor.”

"Türkiye'nin dışarıda kalması AB için daha verimli olacak bir durum"

Türkiye ile AB arasında üyelik konusunda yeniden müzakerelerin başlayabileceğini dile getiren Musa Özuğurlu, hiçbir zaman AB’nin Türkiye ile ilişkilerini koparmadığını belirterek, “Çünkü çok önemli ekonomik ve stratejik bir işbirliği var. Türkiye’nin önemi Avrupa açısından hala çok büyük, çok önemli. Türkiye Avrupa Birliği açısından bir elzem. Ama bu Türkiye’nin dışarıda kalması durumunda, ancak Avrupa açısından verimli olabilecek bir durum. Bünyesi içerisine alması durumunda Türkiye’yi çok büyük bir gücü, iç sorunları ile birlikte alabileceğini biliyor. Bu nedenle Türkiye’yi hem dışarıda tutmak istiyor hem de ilişkileri hiçbir zaman tamamen kesmek istemiyor. Dolayısıyla  müzakerelere yeniden dönülebilir ama çok fazla bir anlam ifade etmiyor” dedi.

İsveç’in NATO üyeliği konusunda orta bir yolun bulacağına inandığını belirten deneyimli gazeteci, “Yarın hemen ilan edilmeye bilir. Ama en azından bir plan olacağını zannediyorum. İki tarafta muhtemelen olumlu açıklamalar yapacaktır” şeklinde değerlendirdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli