Schengen vizesi krizi: İş dünyası ve sanatçılar da mağdur
İstanbul (Rûdaw) - Yaz sezonunun gelmesiyle birlikte Türkiye’den çeşitli nedenlerle Avrupa'ya Schengen vizesi almak için gitmek isteyen vatandaşlar başvuru merkezleri önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Avrupa Birliği üyesi ülkeler son dönemde Türkiye vatandaşlarının vize başvurusunu farklı gerekçelerle reddediyor.
Turizm sektörü temsilcileri, geçmiş yıllarda Türkiye vatandaşları için Schengen vizesi başvurularında yüzde 15 olan reddedilme oranının yüzde 50'ye çıktığını belirtiyor. Yaklaşık 13 ret nedeni arasında "ziyaret gerekçesi ve motivasyonunun belirsizliği” ve “gençlerin sığınma başvurusu olasılığı” ön plana çıkıyor. Ünlü sanatçı ve oyuncular da başvurusu reddedilenler arasında yer alıyor.
İstanbul'da uluslararası bir ticaret şirketinde çalışan Burak Aktaş (30) da Schengen vizesi başvurusu reddedilenlerden biri. Aktaş, bir ay önce İstanbul'daki Fransa Başkonsolosluğu'na 10 günlük turist vizesi almak için başvurdu. Fransa'da bir yıl bulunmasına ve iyi derecede Fransızca bilmesine rağmen vizesi "motivasyon belirsizliği" gerekçesiyle reddedildi.
Aktaş, “Gidiş motivasyonunuzla sunduğunuz belgeler birbiri ile uyumsuz diyorlar. Şimdi konsolosluğa itiraz edeceğim. Normalde iki ilerleyişi var. Ya tekrar başvuruyorsunuz, ya da itiraz ediyorsunuz. Tekrar başvurmak çok da mantıklı değil, çünkü aynı evrakları sunacaksınız. Ben de itiraz dilekçesi yazıp konsolosluğa başvuracağım” dedi.
Schengen vizesi alınan "Vize Başvuru Merkezleri" ise özel şirketlere ait. Bu merkezler, yabancı ülkelerin temsilcilikleri ile koordinasyon halinde çalışıp arabuluculuk yapıyor.
Vize danışmanı Kerem Çetinalp, “Geçmişteki vize başvurularına bağlı olarak doğru yere başvurmak önemli ve doğru başvuru tipi önemli. Gidiş amacı aile ziyareti mi, ticari mi, turistik mi? Önce amaç belirlenmeli daha sonrasında geçmiş vizelere göre gerek ülke ekonomisini bahane ederek kaçmak isteyen vatandaşlarımız var, gerekse de yine buradaki şartlardan memnun olmayıp yeni bir hayat haliyle gitmeye çalışıyorlar ama başvurular reddediliyor” diye konuştu.
Schengen vizesi uygulayan ülkeler arasında Almanya, Estonya, Finlandiya ve Belçika; Türkiye’den 2022’de yapılan vize başvurularına yönelik ret oranlarında en ön sıralarda yer alıyor.
Vize başvurusu yapan Öykü Turgul da, “170 euro kadar ödedim. Bunun içerisinde vizeye verdiğim ve firmaya verdiğim eksta ücret var. Ama sanırım 80 euro vize başvurusu, geri kalanını ise firma alıyor” dedi.
Ankara'daki Alman Büyükelçiliği Ocak-Mayıs 2023 döneminde Türkiye vatandaşlarına 100 bin Schengen vizesi verdiklerini açıkladı. Bu oran geçen yıla göre 40 bin daha fazla.