Gergerlioğlu (Erdoğan’ın DEM ile görüşmesi): Önemli bir aşamadır

10-04-2025
DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu
DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu
Etiketler Ömer Faruk Gergerlioğlu DEM Parti Recep Tayyip Erdoğan
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Rûdaw TV bülteninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile DEM Parti heyeti arasında gerçekleşen görüşmeyi değerlendirdi.

Gergerlioğlu, görüşmenin Türkiye’nin kronikleşmiş Kürt meselesi ve barış süreci açısından önemli bir adım olduğunu vurguladı. İşte Gergerlioğlu’nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

“Erdoğan’ın DEM Parti’yi kabul etmesi tarihi bir gelişme”

Gergerlioğlu, Erdoğan’ın yıllardır görüşmeyi reddettiği ve “terörist” olarak nitelediği DEM Parti’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ağırlamasını “oldukça önemli bir gelişme” olarak tanımladı.

DEM’li vekil, “Bu noktalarda adımlar atılması lazım. Bütün bunlar için yani iki kere iki dört eder bu şekilde olacaktır diye bir şey şu an kimse söyleyemiyor açıkçası. Yıllardır görüşülmeyen, resmi bir temas yapılmayan Erdoğan'la bir DEM Parti görüşmesi gerçekleşecek. Bu bile başlı başına önemli bir olaydır. Bakın yani süreç başarılı olmasa bile bu bile önemli bir olaydır. Kürt siyasetini yürüten bir partinin Cumhurbaşkanı tarafından yıllardır kaale alınmadığı halde şimdi kabul edilmesi önemli bir aşamadır. Bunu önemsiyoruz. Değerli buluyoruz ve bir süreç içinde bu tartışmalar ilerleyecektir diyoruz. Tabii ki hiç kimse arzu etmiyor. Silahın, çatışmaların devam etmesini hiç kimse arzu etmiyor. Bir şekilde herkes yoruldu ve bir çözüm için herkes adım atmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

“Yıllardır bize yapılan tüm dışlamalara rağmen demokratik siyasetin içinde olmamız gerektiğini söyledik. Çatışmanın, kanın, gözyaşının, silahın çare olmadığını hep dile getirdik” diyen Gergerlioğlu, bu görüşmenin başlı başına bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.

“Bahçeli süreci başlattı, Erdoğan devreye girdi”

Gergerlioğlu, sürecin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin öncülüğünde başladığını belirtti.

“Uzun süredir Devlet Bahçeli bu süreci üstlenmişti ve süreç adeta onun adıyla anılıyor. Erdoğan ise biraz soğuk ve kenarda duruyordu. Şu anda önemli bir aşamaya geldik” dedi. Bahçeli’nin Malazgirt’te PKK’ye yönelik “kongre toplasınlar” çağrısını hatırlatan Gergerlioğlu, İmralı’dan Abdullah Öcalan’ın da sürece dahil olmasının gerekliliğine işaret etti.

“Silahların bırakılması yetmez, demokratikleşme şart”

Gergerlioğlu, PKK’nin silah bırakmasının sürecin yalnızca bir parçası olduğunu vurguladı.

DEM’li vekil, “PKK’ye ‘silahları bırakın öyle bu iş ilerler’ deniliyor. Tamam, PKK de kongre toplayıp bu eylemi gerçekleştirebilir. Ama bunun için iyi niyet adımları atılmalı. Türkiye’de bir yumuşama, demokratikleşme, hasta mahpuslara iyileştirme ve af beklentisi karşılanmalı” dedi.

Ayrıca Gergerlioğlu, ifade özgürlüğünü “teröristlik” olarak niteleyen yasaların değişmesi gerektiğini savundu.

“Kürt meselesi Türkiye’nin en büyük sorunu”

Türkiye’de milyonlarca Kürdün barış talebinde birleştiğini ifade eden Gergerlioğlu, “Türkiye’de dev bir Kürt meselesi var. Kronik ve içinden çıkılmaz bir hale geldi. Dindarı, ateisti, Alevisi, Sünnisi; her kesimden Kürt var ve hepsi barış istiyor” diye konuştu.

Gergerlioğlu, “güvenlikçi devlet anlayışından insan haklarını esas alan bir anlayışa geçilmesi gerektiğini” belirtti.

“Öcalan eşit vatandaşlık istiyor, yasal değişiklikler gerekli”

Gergerlioğlu, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın “sınır ayrılığı değil, eşit vatandaşlık” talebine dikkat çekti.

“O halde anayasal değişiklikler ve ceza yasası reformları gerçekleşmeli. Türkiye bir güvenlik devletinden insan hakları devletine dönmeli” diyen Gergerlioğlu, DEM Parti’nin ceza yasalarıyla ilgili hazırlık yaptığını da ekledi.

“Hasta mahpuslar ve cezaevleri sorunu acil çözüm bekliyor”

Cezaevlerindeki dramatik duruma değinen Gergerlioğlu, “Zindanlarda 400 binden fazla insan var, 100 bini yerlerde yatıyor. Binlerce hasta mahpus, son evre kanser hastaları bekliyor. Anne-baba tutuklu çocuklar ortada kalıyor” dedi.

Ömer Faruk Gergerlioğlu, demokratik bir anayasa ve insan hakları odaklı reformların gerekliliğini vurguladı.

“Meclis çözümün merkezi olmalı”

Gergerlioğlu, sürecin tamamlanması için Meclis’te bir komisyon kurulması gerektiğini belirtti.

Gergerlioğlu “85 milyonun temsil yeri Meclis’tir. Her kesimden milletvekiliyle bir çözüm bulmak zorundayız. Başka çaremiz yok” diyerek, tüm kesimlerin katılımıyla kalıcı adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

“Barış için herkes yoruldu, çözüm zamanı”

Gergerlioğlu, Türkiye’nin Kürt meselesini çözememesinin tüm ülkeye fatura kestiğini söyledi.

Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Silahın, çatışmanın devam etmesini kimse istemiyor. Herkes yoruldu ve bir çözüm için adım atmaya çalışıyor. Biz hiçbir zaman bozgunculuk yapmadık, barış esas olsun dedik” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli